Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2023. JAV
Demokratams naudinga „Roe prieš Wade’ą“ bylos baigtis
Mian Ridge
Pasipriešinimas.

Jau ne pirmus metus moterų reprodukcinės teisės JAV vis labiau ribojamos. Pietinėse ir vidurio vakarų valstijose dėl griežtų taisyklių uždaromos klinikos, o moterys, norinčios nutraukti nėštumą, priverstos keliauti vis toliau. Ši procesą gerokai paspartino Aukščiausiasis teismas, birželį panaikinęs bylos „Roe prieš Wade’ą“ nutartį, kuria 1973 m. abortas buvo pripažintas konstitucine teise.

Sprendimai dėl abortų įstatymo grįžo į valstijas. Iki liepos pabaigos 11 iš jų uždraudė abortus daugeliu atvejų ir 43 klinikos liovėsi juos daryti. 2023 m. kryptis išliks panaši. Prognozuojama, kad pusė Amerikos valstijų uždraus abortus arba smarkiai apribos jų prieinamumą.

Ši našta daugiausia prislėgs mažas pajamas gaunančias moteris, kurios dėl ribotų galimybių naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis labiau rizikuoja neplanuotai pastoti. Važiuoti atlikti aborto už kelių šimtų kilometrų nuo namų brangu ir sugaištama daug laiko. Dėl to vis daugiau abortų bus atliekama vėlesniame nėštumo etape, kai jie kainuoja brangiau, o tai dar labiau pagilins skurdą. Kadangi aborto laiku neatliks vis daugiau moterų, kurioms jį reikia atlikti dėl sveikatos sutrikimų, gali padidėti amerikiečių gimdyvių mirtingumas, kuris ir taip yra didžiausias pramoniniame pasaulyje.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

2023 02 01 06:45
Spausdinti