Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ATOSLŪGIS
Didesnės palūkanų normos ir infliacija keičia investavimo sąlygas
The Economist
Shutterstock
Linksmybės baigėsi.

Skirtingiems aktyvams poveikis nevienodas.

Nuo sausio 3 d., kai JAV akcijų rinka pasiekė aukščiausią tašką, jau beveik metus investuotojai net pasistiebę bando įžiūrėti dugną. Ar juo jau galima laikyti tą kreivės daubą spalio viduryje? Ir dar svarbesnis klausimas: kokios tendencijos lems pelningumą ateityje?

Investuotojams skausmingas jau ir dabartinis rinkų nuosmukis visame pasaulyje. Plačiausias MSCI pasaulio akcijų indeksas sumenko 18 proc. Panašiai nukritęs didžiųjų JAV įmonių indeksas „S&P 500“. Nukentėjo ne tik akcijos. Natūralu, kad kur kas labiau buvo sukrėstas spekuliacinis turtas: visų kriptovaliutų rinkos vertė, 2021 m. šoktelėjusi iki beveik 3 trln. JAV dolerių, šiemet nusirito iki 840 mlrd. JAV dolerių. Nuosmukio neišvengė net tariamai saugesnis turtas. Duomenų bendrovės „Bloomberg“ sudaryti pasaulio, Europos ir besivystančių rinkų obligacijų indeksai sumažėjo 15, o JAV – 11 proc.

Labiausiai stebina net ne nuostolių dydis, o mastas. Ypač prastus rezultatus pademonstravo vadinamieji 60/40 portfeliai, sudaryti iš 60 proc. akcijų ir 40 proc. obligacijų, kuriuos itin mėgsta investuotojai, siekiantys geros grąžos be didelės rizikos. Šveicarijos banko UBS turto valdymo padalinio atstovai Evanas Brownas ir Louisas Finney apskaičiavo, kad JAV akcijų ir iždo vertybinių popierių 60/40 portfelio metai spalio viduryje buvo blogiausi nuo 1937-ųjų.

2023 01 06 06:45
Spausdinti