Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. FINANSAI
Duokš penkis, DeFi: decentralizuoti finansai klesti, bet jiems dar teks surasti savo vietą
Alice Fulwood

Ekonomistai, mokslininkai ir paprasti žmonės įprastai mano, kad realioji ir finansų ekonomikos yra atskiros, bet tam tikrą ryšį turinčios sritys. Tai neoklasikinės ekonomikos mokyklos esminė mintis – klasikinė dichotomija, kuri pinigus laiko tikrąsias veiklas dengiančiu „šydu“. Dirbantys realiojoje ekonomikoje augina kviečius, rašo straipsnius ar stato namus. Šalia viso to finansininkai tiesiog perskirsto pinigus. Geriausiu atveju finansavimas įgalina realią veiklą, kuri kitaip negalėtų vykti. Tai akivaizdu, kai suteikiama paskola startuoliui ar išleistomis obligacijomis finansuojamos naujos gamyklos statyboms. Bet tas pats dažnai galioja ir sudėtingesnių finansinių priemonių, pavyzdžiui, biržos sandorių ar išvestinių priemonių, atveju. Šioje srityje 2022-aisiais pamatysime įdomių inovacijų.

Per pastaruosius dvejus metus daugelis tradicinės finansų sistemos funkcijų buvo perkurtos programų ir protokolų pavidalu eterio blokų grandinėje (tai atvirojo kodo blokų grandinė, kuri leidžia išsaugoti ir patikrinti kodo eilutes). Veiksmai atliekami pasitelkus išmaniąsias sutartis, kurios įvykdomos automatiškai atsižvelgiant į iš anksto nustatytas sąlygas. Per išmaniąsias sutartis į atvirąjį kodą buvo įrašyta daugybė dalykų, įskaitant pinigines ir mokėjimo sistemas, indėlių ir skolinimo programas ar net investicinius fondus bei valiutos kurso režimus padedančias stabilizuoti sistemas.

Visas šis švediško stalo funkcijų sąrašas bendrai vadinamas decentralizuotais finansais, arba DeFi, kurie sparčiai auga. Nuo mažiau kaip 10 mlrd. JAV dolerių 2020-ųjų pradžioje iki maždaug 100 mlrd. vertės žetonų, saugomų išmaniosiose sutartyse dabar, kurie gali būti panaudoti decentralizuotose biržose arba deponuoti siekiant išsigryninti pinigus. DeFi programų paklausa skatina naudoti eterio blokų grandinę. 2020 m. pradžioje sandorių vertė per ją sudarė 116 mlrd., o per 2021 m. antrą ketvirtį ji pasiekė 2,5 trln. JAV dolerių, įskaitant mokėjimus ir pinigų perlaidas komercijos ir skolinimo srityse (mokėjimų milžinė „Visa“ per tą patį laikotarpį apdorojo mokėjimų už tą pačią sumą; vertybinių popierių biržoje „Nasdaq“ sudaryta 6 kartus daugiau sandorių).

Ši finansų sistema, palyginti su tradicine, turi daug pranašumų. Mokėjimai dažnai yra pigūs ir atliekami akimirksniu. Iš anksto nustatydama sandorių taisykles taip, kad jomis nebūtų įmanoma piktnaudžiauti, DeFi pašalina tokius dalykus kaip atsiskaitymo rizika. Išmaniojoje sutartyje numačius galimybę įkeisti turtą už suteiktą paskolą taip pat galima apsisaugoti nuo kitos šalies įsipareigojimų nevykdymo.

2022 01 20 06:32
Spausdinti