Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2023. VERSLAS
Elektriniai pikapai siekia įtikinti amerikiečių vairuotojus atsisakyti vidaus degimo variklių
Simonas Wrightas
Žaibo elektra.

JAV pagrįstai laikomos automobilių pramonės lyderėmis. Čia nuo „Ford Model T“ prasidėjo masinė automobilių gamyba ir buvo išrasta daugybė su tuo susijusių dalykų nuo parkavimo skaitiklio ir galingų sportinių automobilių iki griežtų Kalifornijos aplinkos taršos taisyklių, tapusių pavyzdžiu visam pasauliui. Čia įsikūrusi „Tesla“, kuri padiktavo pasaulinės elektromobilių revoliucijos tempą ir tapo vertingiausia automobilių gamintoja. Todėl šiek tiek stebina, kad JAV pagal elektromobilių paplitimą atsilieka.

Tam, kad amerikiečiai pamėgtų baterijomis varomus automobilius, prireiks morkų ir lazdų. Toks metodas įtikino vairuotojus kitose pasaulio šalyse persėsti į elektromobilius. Tačiau populiarėja ir kitas būdas keisti požiūrį į automobilius su baterijomis – tai pikapo elektrifikacija. Jis vertinamas kaip praktiškas, funkcionalus automobilis, kuris daugeliui amerikiečių įkūnija tvirtumą. Dabar siūlomų „Ford F150 Lightning“ ir „Rivian R1T“ (kurį gamina elektromobilių startuolis „Rivian“) pasirinkimą 2023 m. papildys daugybė naujų modelių, įskaitant „Chevrolet Silverado“ ir vis atidedamą „Tesla Cybertruck“.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

„Ford“ sprendimas elektrifikuoti populiariausią savo pikapo modelį F150 (elektrinė versija debiutavo 2022 m. balandį) jau davė rezultatų. Tyrimų bendrovės „Canalys“ duomenys rodo, kad per 2022 m. pirmą pusmetį elektromobiliai sudarė 6 proc. visų parduotų lengvųjų automobilių, arba 62 proc. daugiau nei per 2021 m. pirmą pusmetį. Pikapų dalis elektromobilių pardavimuose išaugo nuo nulio iki maždaug 15 proc. Tačiau JAV dar turi kur vytis kitas šalis. Europoje kas penktas, o Kinijoje kas ketvirtas parduotas automobilis buvo elektrinis.

2023 02 27 06:40
Spausdinti