Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


FONDAS IR PERMAINOS
Gatesų fondo pasirinktas labdaros principas turi ir pranašumų, ir apribojimų
The Economist
Scanpix
Skaičiai ir siela.

Duomenys – ne viskas net ir galingiausiai pasaulio labdaros organizacijai

Billo ir Melindos Gatesų fondo finansuotas „Janicki Omni Processor“, kainuojantis 2 mln. JAV dolerių, verčia žmonių ekskrementus vandeniu ir elektra. Tokiuose nepasiturinčiuose miestuose kaip Senegalo sostinė Dakaras, kur sistema išbandyta, tikimasi, kad žmonės perduos nuotekas į valymo kompleksus apdoroti, užuot pylę į gatves.

„Omni Processor“ – puikus Gatesų fondo požiūrio į filantropiją pavyzdys. Darydamas gerus darbus B. Gatesas mėgsta taikyti verslo principus, t. y. pagrindinį dėmesį skirti inovatyviems, dažnai technologiniams sprendimams, duodantiems rezultatus, kuriuos galima išreikšti skaičiais. Galima suskaičiuoti, kiek valymo sistema priima nuotekų ir kiek darbo padaro. Pirmoji versija, pristatyta į Senegalą 2015 m., nebuvo pritaikyta Dakarui būdingoms smėlio ir akmenų priemaišoms nuotekose, taip pat buvo pagaminta iš medžiagų, kurias dėl jūrinio miesto oro sparčiai veikė korozija. Antrojoje versijoje, pristatytoje į Dakarą šiemet, šie trūkumai pašalinti.

B. Gatesas propaguoja fondo filantropijos duomenų pagrindu stilių. Bet manoma, kad buvusi jo žmona, dabar žinoma kaip Melinda French-Gates, tramdė nepaliaujamą jo dėmesį efektyvumui, teigdama, kad kompleksinių skurdo priežasčių vien skaičiais pagrįstais metodais neišspręsi. Toks akcentų skirtumas kelia klausimų, ar po poros skyrybų, apie kurias šiemet pranešta, galingiausias pasaulio labdaros fondas nepasuks nauja kryptimi.

2021 10 15 07:35
Spausdinti