Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NE TAVO REIKALAS
Įmonėms vis dažniau rūpi, ką kalba jų darbuotojai
The Economist
Pixabay

Vis labiau dyla žmonių darbą ir privatų gyvenimą skirianti riba

Pernai gruodį Jungtinės Karalystės darbo tribunolas nutarė, kad Pasaulinės plėtros centras nepažeidė įstatymų, kai dėl Mayos Forstater žinutės tviteryje, kad žmogaus biologinė lytis yra nekintama, nusprendė neatnaujinti darbo sutarties. M. Forstater paskelbė kelis įrašus, kuriuose kritikavo idėją, kad vyrais gimę žmonės gali tapti moterimis. Žinutes mokslininkė paskelbė asmeninėje tviterio paskyroje, bet profilyje buvo nurodžiusi darbdavį. Kolegoms pasiskundus personalo skyriui dėl jos elgesio internete, M. Forstater gavo prašymą papildyti žinutes prierašu „Tai mano asmeninis požiūris“, ir moteris jį pridėjo. Pasak darbdavio, kolegos prieštaravo jos sprendimui paskelbti savo nuotrauką iš protesto, kurioje ji laiko plakatą su užrašu „Moteris, daiktavardis, suaugęs moteriškosios lyties žmogus“.

Translyčių teisių aktyvistai džiūgavo, o moterų teisių ir žodžio laisvės šalininkus ėmė siaubas, nes sukurtas precedentas. Teisme M. Forstater tvirtino, kad jos įsitikinimas, jog vyrai negali tapti moterimis, gintinas lygiai taip pat, kaip būtų ginamas religinis tikėjimas. Teisėjas nesutiko ir priėmė sprendimą, kad „lytis kritikuojančios“ jos pažiūros „nevertos pagarbos demokratinėje visuomenėje“ ir neturi teisės į apsaugą.

Kitas Jungtinės Karalystės tribunolas sausį nutarė priešingai: etinis veganizmas turi teisę į apsaugą. Jordi Casamitjana buvo atleistas iš labdaringos gyvūnų gerove besirūpinančios Lygos prieš žiaurias sporto šakas po to, kai atskleidė, kad organizacijos pensijų fondas investuoja į įmones, atliekančias bandymus su gyvūnais. J. Casamitjana pateikė apeliaciją ir teigia, kad buvo atleistas, nes yra etinis veganas. Jei jam pavyktų tai įrodyti, atleidimas būtų laikomas diskriminaciniu. Darbdavys tvirtina, jog vyras atleistas už šiurkščius elgesio pažeidimus, o jo įsitikinimai su tuo nesusiję.

2020 05 03 00:22
Spausdinti