Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PAVOJAUS SIGNALAS
Įmonių vadovai baiminasi, kad antroji D. Trumpo kadencija būtų blogesnė už pirmąją
The Economist
Scanpix

Bet vengia apie tai kalbėti garsiai.

Kai prieš trejus metus, rodydamas nepasitenkinimą ir rengdamas sąmokslą panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus, Donaldas Trumpas vis dėlto paliko postą, daugumos didžiausių JAV korporacijų vadovai lengviau atsikvėpė. Jie didžiavosi savo moraliniu pasipiktinimu. Taip, papirkti 2017 m. įmonėms ir asmenims įvestomis mokesčių lengvatomis jie išties buvo patogiai užmiršę savo išankstines abejones dėl D. Trumpo tinkamumo į šį postą. Ir taip, daugelis bailiai užmerkė akis į ardomas aplinkosaugos taisykles remdami plataus masto reguliavimo mažinimą. Tačiau su bandymais sugriauti JAV demokratinę sistemą ir šalininkų surengtu 2021 m. sausio 6 d. Kapitolijaus šturmu buvo nueita per toli.

Stebėdami šiuos įvykius korporacijų generaliniai direktoriai irgi neįprastai vieningai rodė nepasitenkinimą. Gamintojai riaušes pavadino „šlykščiu įvykiu“. Didžiųjų įmonių lobistų grupė „Verslo apskritasis stalas“ paragino D. Trumpą „užbaigti chaosą“. Kai kurios garsios įmonės pažadėjo nutraukti finansavimą 147 respublikonų įstatymų leidėjams, atsisakiusiems patvirtinti D. Trumpo pralaimėjimą.

Šiemet D. Trumpo pasiekta pergalė pirmajame respublikonų partinių rinkimų etape Ajovos valstijoje sausio 15 d. įtvirtino jo, kaip tikėtino partijos kandidato, statusą. Apklausos rodo, kad tiesioginėje kovoje su JAV prezidentu Joe Bidenu jis laimėtų. Tačiau šįsyk įmonių vadovai dėl jo chaotiško prezidentavimo tęsinio padarinių JAV verslui nerimauja tik už uždarų durų ir privačioje aplinkoje. J. Bideną remiantis buvęs iždo sekretorius Larry Summersas neseniai paragino įmonių vadovus išreikšti nepritarimą D. Trumpui, primindamas, kad Italijos rinkoms neblogai sekėsi tik pirmaisiais Benito Mussolini valdymo metais. Vis dėlto kol kas dauguma konsultantų ir verslo asociacijų vadovų pataria vadovams garsiai neburnoti. Pamirškite dučę. Verčiau susigūžti ir pasislėpti.

2024 02 23 06:45
Spausdinti