Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Infliacijos rykštė
Christianas Odendahlas
Freepik

Europos ekonomikos laukia sunkūs metai, nes kyla energijos kainos ir palūkanų normos.

Kurį laiką infliacija buvo nemaža. Bet 1922 m. vasarą kainos ėmė kilti tiesiog žaibiškai. Duonos kepalas, 1914 m. kainavęs 0,3 Vokietijos markės, 1922 m. birželį jau atsiėjo 8 markes, o tų pačių metų pabaigoje – net 160 markių. Veimaro Vokietijoje prasidėjo hiperinfliacija, dėl kurios ne tik žlugo valiuta. 1942 m. rašytojas Stefanas Zweigas sakė: „Niekas vokiečių tautai nesukėlė tokio kartėlio ir neapykantos, niekas jos neparuošė Hitleriui taip, kaip infliacija.“

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Lygiai po 100 metų Europą vėl krečia europinio karo sukelta didelė infliacija. Laimė, hiperinfliacijos tikimybė labai menka: Europos ekonomika stipri, o politikai pasiryžę išlaikyti tvarią skolą ir kovoti su infliacija. Vis dėlto 2023 m. visoje Europoje bus jaučiamas kainų kilimo ir jį sukėlusios energetikos krizės ekonominis poveikis, paskatinsiantis recesiją, iš kurios atsigausime skausmingai lėtai.

2023 01 26 06:40
Spausdinti