Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Ispanijos reljefas: Vyriausybė gali pasikeisti, bet nebūtinai
Lane’as Green’as

2023 m. Ispanijai bus įtempti. Gegužę vyks savivaldybių rinkimai, laikomi neoficialiu metų pabaigoje vyksiančių parlamento rinkimų pirmuoju turu. Be to, antrą pusmetį šalis rotacijos tvarka pirmininkaus ES.

Dabartinė vyriausybė atėjo į valdžią 2018 m., kai Socialistų partija surengė balsavimą dėl nepasitikėjimo centro dešiniosios Liaudies partijos (PP) ministrų kabinetu. Ministru pirmininku tapo socialistų atstovas Pedro Sánchezas. Tačiau per dvejus 2019 m. rinkimus socialistams taip ir nepavyko užsitikrinti daugumos vietų parlamente. Partija net buvo priversta priimti į koaliciją kraštutinių kairiųjų partiją „Podemos“, nors žadėjo to niekada nedaryti, bet vis tiek nesubūrė daugumos. Pirmoji šiuolaikinės Ispanijos tikra koalicinė vyriausybė kartais elgiasi negrabiai. Tačiau gana sumaniai sudarant sandorius su mažesnėmis partijomis buvo priimti klimato, švietimo, darbo rinkos, lyčių santykių ir kiti įstatymai.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Vis dėlto kaip ir kitur Europoje, 2022-ieji Ispanijai buvo sunkūs. Vos atsitraukus pandemijai, vartotojus prislėgė dėl karo Ukrainoje prasidėjusi infliacija. Vyriausybė į tai reagavo įvairiomis priemonėmis. Vienos jų buvo išmintingos, kitos – ne itin.

2023 01 30 11:00
Spausdinti