Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NELEGALI IMIGRACIJA
J. Bidenui nesaldu dėl pasienio
The Economist
Scanpix
Įprasta diena pasienyje.

Daugėjant migrantų, kurie bando patekti į JAV, humanitarinė krizė gali virsti politine

Kirtęs pasienį tiltu iš Reinosos Meksikoje, pirma, ką išvysi Teksase – didžiulis baltas ženklas su ryškiai raudonu užrašu „BINGO“. Jo paskirtis – reklamuoti šio žaidimo saloną. Bet kartu ženklas primena menką tikimybę ir atsitiktinę sėkmę, laukiančią tų, kurie bando pasiekti JAV.

Vildamiesi, kad į Baltuosius rūmus atėjus imigrantams palankiam prezidentui likimas gali būti jų pusėje, atvyksta vis daugiau migrantų. Žmonės iš Gvatemalos, Hondūro, Salvadoro bėga nuo žiaurumų, skurdo, taip pat poros uraganų, o meksikiečiai – iš susitraukusio gimtojo ūkio. Nuo praėjusio spalio iki šio vasario JAV sienas sauganti Muitinės ir sienų apsaugos tarnyba (MSAT) turėjo apie 400 tūkst. susidūrimų prie pietvakarinės sienos. Skaičius – didžiausias tais mėnesiais nuo 2006-ųjų.

Atvyksta daug vaikų: nuo spalio iki vasario prie sienos be tėvų prisistatė apie 30 tūkst. vaikų ir paauglių, kuriems dar nėra aštuoniolikos, todėl teko ieškoti, kur juos priglausti, kai sistema jau ir taip braška dėl pandemijos. Šiemet gali atvykti rekordinis skaičius – 120 tūkst., t. y. 54 proc. daugiau nei per ankstesnį piką 2019 m.

2021 04 06 07:00
Spausdinti