Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KINIJOS STUDENTAI JAV
JAV aukštosios mokyklos turi naują raudonąjį baubą
The Economist
Scanpix
Kas prisidės prie protesto?.

Kinijos studentus vis dažniau įtariai vertina ir juos priėmusios šalies, ir gimtinės valdžia

Pernai rudens pradžioje Kolumbijos teisės mokykloje Niujorke lankėsi jaunasis Honkongo demokratinio judėjimo didvyris Joshua Wongas, kuris buvo įkalintas tris kartus. Jo pasiklausyti susirinko pilna auditorija, o jos gale sėdėjo du judėjimą palaikantys studentai iš Kinijos – Aleksas ir Viktoras. Abu entuziastingai plojo, abiejų veidus dengė mėlynos kaukės.

Iš dalies kaukės simbolizavo vienybę su žmonėmis, už daugybės kilometrų protestavusiais kartu su J. Wongu. Kartu jos leido pasislėpti nuo Kinijos veidų atpažinimo sistemų, galbūt skenuojančių auditorijos nuotraukas, taip pat nuo hole susirinkusių studentų iš Kinijos, kuriems J. Wongo žodžiai neatrodo tokie artimi, kaip tų, kurie į renginį atsakė nacionaliniu Liaudies Respublikos himnu. Tikrieji studentų vardai nėra Aleksas ir Viktoras – „The Economist“ gavo prašymą vadinti juos pseudonimais ir nerašyti, iš kurios Kinijos vietos jie atvyko. Mūsų pašnekovams kalbant, juos tyliai stebėjo kiti studentai iš Kinijos, laikantys savo šalies vėliavas.

JAV universitetuose studijuoja 19,8 mln. žmonių, iš jų daugiau nei milijonas yra atvykę iš kitų šalių. Kiek mažiau nei penktadalis – iš Indijos, 6 proc. – iš ES. Kinai sudaro net trečdalį ir skaičiumi lenkia visas atvykėlių iš kitų valstybių grupes, taip pat bendrai visus kinus, pasirinkusius studijuoti kitose užsienio šalyse. Kolumbijos universitete studijuoja beveik 12 tūkst. užsieniečių, pusė – iš Kinijos. Laimi ir studentai, nes užsitikrina geresnes perspektyvas, ir universitetų kišenė. Bet JAV vyriausybei ir Kinijos komunistų partijai (KKP), taip pat kai kuriems akademinės laisvės šalininkams neramu.

2020 02 21 05:44
Spausdinti