Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TELEKOMUNIKACIJOS
JAV nenori, kad Kinija dominuotų 5G mobiliuosiuose tinkluose
The Economist
Scanpix
5G kerai.

Prieš „Huaweinukreipta JAV kampanija neduoda vaisiųŠaliai reikėtų to siekti kitu būdu 

Baigiantis XX a. JAV telekomunikacijų sektorius buvo pasidalijęs į dvi priešiškas stovyklas. Vienai priklausė bellininkai, gavę vardą nuo buvusios telefonijos monopolininkės „Bell“ ir atstovaujantys įmonėms, kurios jai skilus atsirado XX a. 9-ajame dešimtmetyje. Jie gynė „grandinių komutaciją“, ryšį klientams užtikrinančią per specialius kanalus, kuriems reikia itin specializuotos, labai patikimos įrangos, sujungtos pagal griežtą hierarchiją. Be to, jie tikėjo nuosavomis technologijomis, vertikaliomis monopolijomis ir pagarba reguliuotojams.

Kitoje aikštelės pusėje buvo tinklininkai. Jie užaugo su internetu, kuriame taikoma „paketų komutacija“, kai informacija suskaitmeninama ir išskaidoma į nedidelius paketus, per geriausią galimą ryšio kanalą atskirai nukreipiamus į paskirties tikslą, o ten vėl sujungiamus į krūvą. Tinklininkai buvo už atvirojo kodo programinę įrangą, įmonių bendradarbiavimą ir decentralizuotą sprendimų priėmimą.

Senosios diskusijos vėl atsinaujino, šįkart dėl mobiliųjų technologijų, o konkrečiai dėl penktosios kartos, žinomos 5G vardu. Būtent dėl šių dienų bellininkų vyksta JAV puolimas prieš „Huawei“, didžiausią telekomunikacijų įrangos gamintoją, suteikiančią Kinijai daugiausia šansų dominuoti pasaulinėje 5G rinkoje. Naujieji tinklininkai propaguoja „visiškai virtualizuotus mobiliuosius tinklus“, kuriuos sudaro pigi aparatinė įranga, o valdo programinė įranga, panašiai kaip debesiją. Pastariesiems priklauso Japonijos technologijų grupė „Rakuten“, balandžio 8-ąją pristačiusi pirmą visiškai virtualizuotą tinklą. Jei pergalę švęs tinklininkai, įvykis reikšme gali nenusileisti 2006 m. „Amazon“ pristatytam novatoriškam debesijos padaliniui.

2020 05 22 05:10
Spausdinti