Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KOMERCINĖS SANKCIJOS PRIEŠ KINIJĄ
JAV nestokoja būdų supančioti Kinijos verslo sektorius, o Kinija – atsilyginti tuo pačiu
The Economist
Shutterstock

Pirmieji įtarimai Kinijos muitinės pareigūnui kilo dėl moters pilvo dydžio. Moteris sakė, kad laukiasi tik penkis šešis mėnesius, bet atrodė, kad greitai gimdys. Apieškojus paaiškėjo, jog pilvas toks anaiptol ne dėl nėštumo. Improvizuotame pilve moteris kontrabanda vežė ne narkotikus ar ginklus, o kompiuterių lustus – iš viso 202.

JAV pernai uždraudus pirkėjams iš Kinijos parduoti tam tikrus puslaidininkius ir susijusią įrangą, Kinijos įmonės pajuto stygių. Importas smuko (žr. 1 grafiką). Verslių tarpininkų galvose užgimė įvairiausių planų, kaip gauti trokštamų prekių ir kartu išvengti muitų.

Sankcijų poveikį jaučia ne tik smulkūs subjektai. Prieš spalį įvedant naujas taisykles, didelę valstybinę atminties lustų gamintoją „Yangtze Memory Technologies Corp“ (YMTC) daugelis laikė Kinijos įmone, turinčia daugiausia šansų tapti pasauline lustų gamybos sunkiasvore. Bet pernakt ji ir visos kitos Kinijos įmonės liko atkirstos nuo galimybių įsigyti įrangą, joms reikalingą pažangiausiems lustams gaminti. Pasak analitikų, nebegalėdama įsigyti tokios įrangos, YMTC taip ir neparuošė galutinio 2023 m. verslo plano. Jai gali tekti nukelti naujo gamybos komplekso statybą.

Poveikis nusirito per tiekimo grandines. YMTC negali įrengti gamybos linijų su užsienietiškais komponentais, todėl jai tenka atšaukti ir kiniškos įrangos, kuri taip pat būtų buvusi panaudota tose linijose, užsakymus. Užsakymus iš vienos vietos įmonės ji esą sumažino 70 proc. Ilgainiui jai gali nebepavykti vykdyti klientų iš Kinijos užsakymų dėl lustų. Sausį ji pradėjo atleisti darbuotojus ir paprašė buvusių darbuotojų grąžinti dosnias būsto subsidijas. Nepatenkinti buvę darbuotojai teigia, kad įmonė žūtbūt bando taupyti pinigus, o jos bėdų šaltinis – sankcijos.

2023 05 19 06:45
Spausdinti