Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GEOPOLITIKA
JAV vis labiau užsisklendžiant, galvas kelia regioniniai nenaudėliai
The Economist
Scanpix nuotr.
Vieni ambicingiausių Artimuosiusoe Rytuose: Turkijos prezidentas R. T. Erdoğanas (kairėje) ir JAE šeichas Khalifas bin Zayedas al Nahyanas.

Smulkesnės grėsmės dar niekada begėdiškiau nedemonstravo svorio

Rugpjūtį USAID vadovė Samantha Power lankėsi Etiopijoje. Dar neseniai tokio rango pareigūnas iš vienintelės pasaulio supervalstybės būtų buvęs sutiktas su pagarba. O šįkart amerikiečių pareigūnės prašymas susitikti su Etiopijos ministru pirmininku Abiy Ahmedu liko neišgirstas. Bet tą dieną šalies premjeras rado laiko per televiziją pasirodyti, kaip apžiūri bepiločius orlaivius, atrodo, pagamintus didžiausio JAV priešo – Irano.

Išreikšta nepaprasta panieka. Dar neseniai JAV santykiai su Etiopija buvo draugiški. JAV buvo dosnios vyriausybei, kuriai labai svarbi humanitarinė pagalba, ir energingai rėmė demokratines reformas, kurias 2018 m. atėjęs į valdžią pažadėjo A. Ahmedas. Bet dabar santykiai pašlijo. JAV kritikuoja A. Ahmedą, kad valdo vis autoritariškiau ir vykdo žiaurų pilietinį karą. Atsakydamas A. Ahmedas parodė Dėdei Semui nosį ir susirado mažiau pamokslaujančių draugų.

Kalbama, kad Turkija, Iranas, Izraelis, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) parduoda Etiopijai ginklų. Eritrėja išsiuntė karių. JAE kaltinami, kad padeda A. Ahmedui bepiločiais orlaiviais. Be to, JAE pažadėjo kelių milijardų humanitarinę pagalbą ir esą treniravo A. Ahmedo asmens sargybinį. Tokia pagalba galėjo suteikti jam pasitikėjimo kilti į totalinį karą su šalies šiaurėje sukilusiu Tigrajaus regionu, užuot pradėjus derybas.

2022 01 14 06:45
Spausdinti