Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALMARUI SUNKIOS DIENOS
Kaip „Goldman Sachs“ iš superplėšrūno virto Volstrito atsilikėliu
The Economist
Scanpix
Banką milžiną kamuoja galvos skausmas.

Bendrovės bandymai diversifikuoti verslą ir pereiti nuo permainingos veiklos prie vartojimo paskolų nuvylė

Kai „Rolling Stone“ prieš trylika metų pavadino „Goldman Sachs“ „didžiuliu prie žmonijos veido prilipusiu vampyriniu kalmaru, negailestingai siurbiančiu kraują iš visko, kas kvepia pinigais“, toks apibūdinimas prilipo. Ne tik dėl to, kad buvo vaizdingas, bet ir dėl to, kad kažkiek buvo tiesa. „Goldman“ uždirbo daugybę pinigų, daugiau nei kas kitas Volstrite. Po 2007–2009 m. pasaulinės finansų krizės didumai išgyvenusių didžiųjų finansų institucijų teko laižytis žaizdas, išsimokant gelbėjant duotus pinigus ir maldaujant atleidimo. Tik ne „Goldman“ – 2009 m. bankas gavo 13,4 mlrd. JAV dolerių pelno, ir tuo metu jam tai buvo patys geriausi metai ir rekordas, išsilaikęs daugiau kaip dešimtmetį.

„Rolling Stone“ kaltino bendrovę, kad ji yra „visur“, ir tokiu teiginiu taip pat nelabai suklydo. Geriausieji ir gabiausieji iš „Goldman“, įgiję patirties jame prekiaudami vertybiniais popieriais ar derindami milžiniškus sandorius medžiu iškaltose posėdžių salėse, pristeigė įspūdingų rizikos draudimo fondų ir milžiniškų investicijų į privatų kapitalą įmonių. Kadrų srautas tarp „Goldman“ ir JAV iždo departamento atrodė plaukiąs laisvai, nepriklausomai nuo Baltuosius rūmus užėmusios partijos – iš „Goldman“ buvo kilę trys pastarojo meto Iždo departamento sekretoriai ir daugybė smulkesnių pareigūnų. Tokių kadrų taip pat gausu Federalinėje rezervų sistemoje (FED) ir kitose reguliavimo tarnybose. Buvę „Goldman“ darbuotojai yra vadovavę Europos centriniam bankui, Pasaulio bankui, Australijos ir Italijos vyriausybėms. Atrodė, kad „Goldman“ visur yra, viską žino, viską gali.

Tokią situaciją kritikavo anaiptol ne tik „Rolling Stone“, bet „Goldman“ mėgavosi tuo dėmesiu. Pasipiktinę komentuotojai stebėjosi, kaip jam pavyksta kalti pinigus ir gerais, ir blogais laikais, dažnai kaltindami negailestingumu ar plėšrumu. Tačiau dėl tokios reputacijos stambūs verslo šulai kaip tik troško „Goldman“ patarimų, kai sugalvodavo išleisti naujų skolos ar kapitalo priemonių arba paleisti akcijas į biržą. „Goldman“ komandoje dirbo laimėtojai – geriau, kad jie būtų tavo pusėje.

2023 03 24 06:45
Spausdinti