Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KINIJA IR RUSIJA
Kaip V. Putino pasirinkta bendrystė su Kinija silpnina Rusiją
The Economist
Scanpix
Arčiau. Dar arčiau...

Xi Jinpingo V. Putinui reikia labiau, nei Xi Jinpingui reikia jo, todėl Vidurinė Azija keičiasi

Anksčiau Sovietų Sąjungai priklausiusios Tadžikijos sostinėje Dušanbėje stovintys Karininkų rūmai, be kitų funkcijų, tarnauja kaip viešbutis, kuriame apsistoja atvykę aukšti asmenys. Rūmai išsiskiria tamsintais langais, neoninėmis šviesomis, puikiu kinų restoranu. Šiuo nereikia stebėtis. Ištaigingąjį statinį pastatė ir Tadžikijos gynybos ministerijai perdavė Kinijos Liaudies Respublika.

Tai ne vienintelė tokia dovana. Už didingus naujuosius vyriausybės rūmus ir dabar statomus parlamento rūmus reikia dėkoti Kinijos komunistų partijai. Vienas Vakarų diplomatas mena, kad Užsienio reikalų ministerijos balso pašto sistema, irgi dovanota, su skambinančiais kalbėdavo mandarinų kalba. Kinija stato mokyklas, asfaltuoja kelius, kasa tunelius, paskolino Tadžikijai 1,3 mlrd. JAV dolerių, sudarančių beveik pusę valstybės užsienio skolos. Ji kasa šalies auksą ir sidabrą, milžiniška jos statyta akmens anglimis kūrenama kogeneracinė jėgainė šildo tadžikų namus. Ji tiekia stebėjimo ir eismo kameras, o ant tviskančių Dušanbės policijos automobilių logotipo užrašyta „Kinijos skirta pagalba“.

Tadžikija – skurdžiausia Vidurinės Azijos valstybė, neturinti tokių gamtos išteklių kaip Kazachija, Uzbekija ar Turkmėnija, papildomai nuvarginta pilietinio karo. Todėl Kinijos dosnumas krinta į akis. Bet jis pastebimas ir geriau gyvenančiose šalyse kaimynėse.

2019 10 11 13:54
Spausdinti