Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BE DUONOS PALIEKANTYS BANDITAI
Kaip vyrai su ginklais didina pasaulinį badą?
The Economist
Scanpix
Badas – tolimo karo aidas.

Vladimiro Putino bandymas šantažuoti grūdais pabrėžia platesnę problemą

Iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad Vladimiras Putinas turėtų daug bendro su Etiopijos pėstininku. Vienas apsistatęs rūmais ir branduoliniais ginklais, kitas turi tik lūšnelę ir seną kalašnikovą. Bet abu jie iliustruoja pasaulinę problemą – vyrai su ginklais dažnai trukdo apsirūpinti maistu.

Spalio 29-ąją Rusija pranešė stabdanti dalyvavimą susitarime, kuris leidžia Ukrainai eksportuoti grūdus jūra. Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Rusija „nebegali užtikrinti saugumo civiliniams sausakrūviams laivams“, išplaukiantiems iš Ukrainos uostų. Kadangi grėsmę tokiems laivams kelia tik pati Rusija, prasmė buvo aiški. Pirmą prekybos dieną po tokio pareiškimo, spalio 31-ąją, pasaulinės kviečių kainos pašoko 6 proc.

Tą pačią dieną Turkija, Ukraina ir Jungtinės Tautos (JT) suruošė dvylikos laivų su grūdais konvojų iš Ukrainos uosto Odesos į saugius Turkijos vandenis. Rusija tų laivų neapšaudė, ir lapkričio 2-ąją išaiškėjo, kad šalies blefas sugriautas: V. Putinas pareiškė leisiąs toliau plukdyti grūdus. Pasaulis su palengvėjimu atsiduso. Diplomatai džiaugėsi atsispyrę Rusijos despoto šantažui.

2022 12 09 06:45
Spausdinti