Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ŪKIO PLĖTRA
Kiek gali tęstis šiandienos pasaulinė ekonomikos plėtra?
The Economist
Pixabay
Darbo yra...

Pasaulio verslo ciklai ilgėja, bet neišnyko

Pasaulio ekonomika rimto optimizmo neįkvepia. Niekaip nesibaigiant JAV ir Kinijos prekybos karui, JAV ir kitur sparčiai smunka verslo pasitikėjimo rodikliai (žr. 1 grafiką). Apklausos rodo, kad prekybai augant lėčiau pasaulinė gamyba pirmą kartą per daugiau kaip trejetą metų traukiasi. Sumenkus paklausai vidaus rinkose, paskui gamybą žemyn jau pasuko ir paslaugos net tokiuose ūkiuose kaip Vokietijos, kur stipri darbo rinka.

Mažėja ilgalaikių obligacijų pajamingumas. Dešimties metų JAV iždo obligacijos 2019-ųjų pradžioje davė apie 2,7 proc., o liepos 2 d. pirmą kartą, kai prezidentauja Donaldas Trumpas, nukrito žemiau 2 proc. Vokietijos dešimties metų termino skolos pajamingumas šį mėnesį nusmuko žemiau –0,4 proc. Sprendžiant iš žemų ilgalaikių normų, investuotojai tikisi, kad centriniai bankai ilgam paliks žemas trumpalaikes normas. Tačiau, atsižvelgdami į įprastų ir pagal infliaciją indeksuotų obligacijų pajamingumo skirtumus, bankai nepasieks nustatyto infliacijos tikslo turbūt dėl to, kad šalių ūkių augimas nebus pakankamas stumtelėti darbo užmokestį ir kainas aukštyn (žr. 2 grafiką).

Prisideda ir elementarus faktas, kad šįkart ekonominė plėtra neįprastai užsitęsė. Jei paaiškės (o tai beveik garantuota), kad 2019 m. antrą ketvirtį JAV ūkis toliau kilo, augimo trukmė prilygs ilgiausio nepertraukiamo BVP augimo rekordui, pasiektam XX a. paskutiniame dešimtmetyje. Europos BVP didėja jau 24 ketvirčius iš eilės. Ūkiui augant, vis lengviau rasti žmonių, kurie neabejoja, kad tam tuoj ateis galas. Bet neateina.

2019 08 30 03:23
Spausdinti