Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IŠRADIMŲ PUOSELĖTOJAI
Kinija ir Vakarai lenktyniauja skatindami inovacijas
The Economist
Shutterstock

Kuriai pusei labiau seksis?

„Kinijos vyriausybė planuoja laimėti dirbtinio intelekto (DI) lenktynes, laimėti ateities karus, laimėti ateitį“, – liepą perspėjo JAV senatorius Toddas Youngas. Vakarų technologinėse varžybose su Kinija „ant kortos pastatyta laisvų visuomenių, atvirų rinkų, demokratinės valdžios ir laisve, o ne prievarta pagrįstos pasaulio tvarkos ateitis“, – pritariama rugsėjį JAV pareigūnų ir verslininkų paskelbtoje ataskaitoje. Spalį apie tą patį prabilo vienos britų žvalgybos agentūrų vadovas ir paragino „gausiai investuoti“ į naujas technologijas, nes reikia atsvaros augantiems Kinijos gebėjimams.

Tokį nerimą lengva suprasti. 2008 m. Kinijos išlaidos moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) siekė trečdalį JAV išlaidų ir apie pusę Europos, atsižvelgus į pragyvenimo išlaidų skirtumus. Bet 2014 m. jau pralenkė Europos, o 2020 m. pasiekė 85 proc. JAV išlaidų.

Tos investicijos pradeda duoti vaisių – rugpjūtį vienas Japonijos tyrimų institutų suskaičiavo, kad šiandien Kinijai tenka daugiau labiausiai cituojamų pasaulio mokslinių tyrimų nei JAV. Nuo 2015 m. Kinijoje patentų išduodama daugiau nei JAV. Su sudėtingais produktais, įskaitant informacines technologijas, farmaciją ir elektroniką, susijusi Kinijos išeiga, kaip nurodoma Informacinių technologijų ir inovacijų fondo iš JAV paskelbtoje ataskaitoje, šiemet turėtų pralenkti JAV. „Kinija tapo rimta varžove pamatinių XXI a. technologijų srityje“, – daroma išvada kitoje ataskaitoje, kurią pernai paskelbė Harvardo universiteto Belferių centras.

2022 11 25 06:45
Spausdinti