Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2022. FINANSAI
Klimato iššūkis: didžiausia komercinio NT problema nėra pandemija
Vinjeru Mkandawire
BNS foto

Daugelio nuostabai, biurams pavyko išvengti tokios katastrofos, kokia ištiko parduotuves ir restoranus po daugiau kaip metus trukusių judėjimo suvaržymų. Biurų savininkai išvengė didelio paklausos nuosmukio, o jų kainos didžiuosiuose miestuose išliko panašaus lygio, nepaisant daugelyje vietų mažėjusių nuomos pajamų. Nevykdomi įsipareigojimai ar pardavimai iš būtinybės buvo reti reiškiniai.

Bet pavojai nesibaigė. Jei nuotolinis darbas prigis, biurų plotas gali būti paaukotas. Remiantis vienais skaičiavimais, per ateinantį dešimtmetį paklausa Europoje gali sumažėti 17, o JAV – 16 proc. Kvadratinio metro kaina JAV gali kristi du kartus, jei darbuotojai iš namų dirbtų tris dienas per savaitę. Bet pandemijos sukeltiems nuostoliams išryškėti gali prireikti daug metų. Šiuo metu nuomininkai yra įsipareigoję pagal ilgalaikes nuomos sutartis, o darbuotojai jau grįžta į biurus.

Pagrindinis 2022-ųjų iššūkis yra ilgalaikis, susijęs su reguliuotojų pastangomis stabdyti visuotinį klimato atšilimą. Pokyčiai, kurių reikia, gali paskatinti išnykti daugybę biurų.

Pastatams apšviesti, apšildyti ar atvėsinti naudojama energija lemia beveik trečdalį pasaulinės anglies dioksido emisijos. Tokiuose miestuose kaip Niujorkas dėl pastatų išskiriama 71 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Visame pasaulyje statybose sunaudojama 40 proc. energijos, jos lemia maždaug ketvirtadalį visos oro taršos.

2022 01 17 11:00
Spausdinti