Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


„KARAS JAU ČIA“
Ko Taivanas gali pasimokyti iš Rusijos invazijos į Ukrainą
The Economist
Shutterstock

Kovinė dvasia ir reikiami vakarietiški ginklai gali sutrukdyti galingam priešui

Penktadienio vakarą Taipėjuje į knygyną susirenka tuzinai žmonių pasiklausyti, ką daryti, jei Taivane prasidėtų karas. Knygyno vitrinoje kabo Kiniją smerkiantys ir Tibeto, Sindziango, Honkongo laisvę palaikantys šūkiai. Netoli ir nauja protesto siena – Ukrainos vėliava, ant kurios kabo lapeliai su tekstu anglų, kinų mandarinų ir taivaniečių kalbomis. Viename parašyta „Mes su Ukraina“, kitame – „Po velnių Putiną“, trečiame – „Kinija, Rusija: langbeiweijian“, t. y. vilkas ir bejus (mitinis padaras) susimokę daro blogus darbus. Tai užuomina į tradicinį pasakojimą, kaip dvi luošos būtybės – vilkas, kurio priekinės kojos ilgos, o užpakalinės trumpos, ir bejus, kurio atveju viskas atvirkščiai – bendradarbiauja pjaudamos avis.

Kinijai ir Rusijai pareiškus, kad jų draugystė „neturi ribų“, taivaniečiai bijo, kad taps kitu grobiu. Kaip išgyventi? Knygyne buvęs karinio jūrų laivyno ryšininkas ir Krav Maga kovinės savigynos instruktorius T. H. Schee veda diskusiją apie pasiruošimą nelaimei, savigyną, savitarpio pagalbą, žaizdų gydymą ir ne tik. Pasak ryšininko, tokie užsiėmimai ypač išpopuliarėjo po invazijos į Ukrainą. „Prieš metus dauguma žmonių manė, kad mūsų karta niekada neišvys karo, – aiškino jis. – Ukraina privertė visus suvokti: karas jau čia.“ Jo manymu, šis susitikimas – reta proga įveikti defetizmą: „Pagrindinį dėmesį skiriame tam, kaip pirmiausia apsaugotume save, savo šeimą ir bendruomenę. Suteikiame jiems galios ko nors imtis.“

Dėl invazijos iš žemyno neramu nuo tada, kai 1949 m. nacionalistiniai Kinijos vadovai pralaimėjo pilietinį karą prieš komunistus ir pabėgo į Taivaną. Tiek viena, tiek kita pusė ilgai teigė, kad yra teisėta Kinijos valdžia. Pamažu susiformavo savita taivanietiška tapatybė, bet Taivanas, kuris iki šiol vadinasi Kinijos Respublika, nedrįsta paskelbti nepriklausomybės, kad neišprovokuotų žemyninės Kinijos. Dėl to jis kabo limbe – gyvybe pulsuojanti demokratinė šalis ir didžiausia pasaulyje pažangių puslaidininkių tiekėja, turinti diplomatinius ryšius tik su 14 šalių.

2022 05 06 06:45
Spausdinti