Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NEŠVARUS KAPITALAS
Kodėl Londonas toks patrauklus suteptiems svetimšalių pinigams?
The Economist
Scanpix
Nebepageidaujami.

Karas Ukrainoje paskatino veikti, bet problemos giliai įsišaknijusios

Metų metus Londone sukasi daug rusiškų pinigų, dažniausiai purvinų. Turtingi rusai į britų sostinę plūdo dėl įvairių priežasčių. Vieni ieškojo, kur saugiai pasidėti teisėtai įgytą turtą, antrus domino mokesčių lengvatos, treti siekė išplauti purvinus pinigus arba konvertuoti turtą, įsigytą jei ir ne begėdiškai nusikalstamomis aplinkybėmis, tai, vakariečių požiūriu, korumpuotomis.

Dėl didžiulio finansų centro ir polinkio į negriežtą reguliavimą Jungtinė Karalystė buvo ideali vieta suteptiems pinigams praplauti. Šalis per daug nesijaudina, kai svetimšaliams priklauso trofėjinis turtas – nuo laikraščių iki futbolo klubų. Londone netrūksta prabangaus nekilnojamojo turto, idealiai tinkamo sudėti didelėms sumoms pinigų, kuriuos reikia išplauti. Teisininkai, bankininkai ir kiti profesionalai siūlo raminamai diskretiškas – ir brangias – paslaugas. Dar prisiminkime aukšto lygio mokyklų ir universitetų trauką, ir nebus nuostabu, kad, Nacionalinės nusikaltimų tyrimų agentūros (NCA) vertinimu, šalis turi 100 mlrd. svarų sterlingų per metus dydžio pinigų plovimo problemą.

Viena Jungtinės Karalystės vyriausybė po kitos iš esmės nebandė atbaidyti plūstančių rusų. Karas Ukrainoje staiga viską pakeitė. Britai įvedė sankcijas daugiau kaip 1,6 tūkst. asmenų ir įmonių, įskaitant per 100 oligarchų ir jų šeimos narių, praturtėjusių prie prezidento Vladimiro Putino kleptokratijos arba prisigerinusių jam, kad išsaugotų savo turtus.

2022 06 03 06:45
Spausdinti