Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PASAULIS 2023. JAV
Lietinga su pragiedruliais: JAV ūkio laukia ne krizė, o nuosmukis
Simonas Rabinovitchius
Freepik

Pradėkime nuo prastų naujienų: 2023 m. JAV prasidės recesija. Per pastarąjį pusšimtį metų metinei infliacijai pasiekus didesnį nei 5 proc. tempą, ekonomika iš jos išsivaduodavo tik per recesiją (žr. grafiką). Niekuo neišsiskirs ir dabartinė infliacija. JAV pavyks suvaldyti besaikį kainų spaudimą tik tada, kai ekonomikos augimas iš tikrųjų taps neigiamas.

Koks nors storžievis turbūt bestų pirštu, kad JAV ūkio augimas buvo neigiamas jau 2022 m. pirmą pusmetį. Tačiau šis techninis nuosmukis sutapo su nepaprastai stipria darbo rinka, todėl Nacionalinis ekonominių tyrimų biuras, kuriam oficialiai pavesta apibrėžti recesijas, dar nesiryžo jos skelbti. Ateinančiais metais specialistai jau nebus tokie santūrūs. Ūkiui lėčiau augant nedarbas didės ir neliks abejonių, kad JAV ekonomika iš tiesų traukiasi.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tiesioginė recesijos priežastis bus Federalinė rezervų sistema (FED), kuri 2023 m. ketina toliau griežtinti pinigų politiką. 2022 m. rugsėjį FED pareigūnai prognozavo, kad 2023 m. jie padidins palūkanų normas nuo dabartinių 3 iki 4,6 proc. Tačiau naujų metų pradžioje infliacija neatlyš, todėl jie tikriausiai nesustos ir palūkanų normos kils iki maždaug 5 proc. Finansų rinkų, jau ir taip patiriančių įtampą dėl 2022 m. išaugusių palūkanų normų, laukia nauji rūpesčiai, nes įsiskolinusioms įmonėms ir išlaidiems namų ūkiams bus sunkiau padengti išaugusias palūkanas.

2023 01 27 11:00
Spausdinti