Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2022. ARTIMIEJI RYTAI
N. Bennettas prieš Bibi: konkurencija meta šešėlį ant Izraelio politikos
Rogeris McShane'as
Amžiams.

„Nepraraskite vilties“, – 2021 m. vasarą savo rinkėjams kalbėjo Benjaminas Netanyahu. Ilgiausiai Izraelio ministro pirmininko pareigas ėjęs politikas ruošėsi perleisti valdžią Naftali Bennetto vadovaujamai vyriausybei. B. Netanyahu (pramintas tiesiog Bibi) siuto, kad buvęs patarėjas ir bendražygis nacionalistas N. Bennettas jį išstūmė susidėjęs su kairiųjų pažiūrų politikais ir arabų konservatoriais. Jis prisiekė išardyti naująją vyriausybę. „Ir padedant Dievui tai nutiks anksčiau, nei manote“, – sakė B. Netanyahu.

Galbūt Viešpats užsiėmęs, keliauja arba miega, nes N. Bennetto vyriausybė pasirodė esanti stebėtinai atspari. Ji naudojasi tam tikrais B. Netanyahu laimėjimais: glaudina santykius su arabų valstybėmis, kurios ėmė bendrauti su Izraeliu dar 2020 m., ir sparčiai vykdo COVID-19 revakcinacijos programą (žr. grafiką). Ideologiškai nevienalytė naujoji valdžia nesiima spręsti prieštaringų klausimų, tokių kaip palestiniečių statusas, ir daugiausia dėmesio skiria kasdienėms problemoms. Biudžetas patvirtintas (Izraelyje to nebuvo jau daugiau kaip dvejus metus), tad atrodo, kad N. Bennettas išliks valdžioje ir 2022 m.

Ko gero, svarbiau bus tai, ar B. Netanyahu pavyks taip ilgai išbūti Knesete (Izraelio parlamente). Jis vadovauja opozicijai, pirmininkauja didžiausiai partijai („Likud“) ir labai nori grįžti į ilgametes pareigas. Jį palaiko didelė visuomenės dalis. Su pasaulio vadovais ir iškiliais izraeliečiais B. Netanyahu bendrauja taip, lyg vis dar būtų ministras pirmininkas. Tačiau naujajai vadovybei sklandžiai perėmus valstybės vairą B. Netanyahu nebeatrodo nepakeičiamas. Kaip ilgai jam pavyks taikstytis su menkesniu vaidmeniu?

Pleištą tarp B. Netanyahu ir politikos kala ir pinigai. Būdamas Kneseto nariu jis negali priimti lėšų iš išorės. Tačiau, kol dirbo ministru pirmininku, drauge su šeimos nariais įprato prabangiai gyventi. Be kita ko, būta skandalų dėl išlaidų kirpėjams, ledams, garsių virėjų paruoštoms vakarienėms ir kelionėms verslo klase. B. Netanyahu užbaigus paskutinę kadenciją, vyriausybė jo paprašė sugrąžinti dešimtis iš pasaulio vadovų gautų dovanų (jis neigia jas pasisavinęs). Negana to, B. Netanyahu iškelta byla dėl dovanų, neva priimtų iš turtingų draugų.

2022 01 05 10:00
Spausdinti