Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. KULTŪRA
Naujos kosminės lenktynės: šįkart su prožektoriais ir grimu
Rachel Lloyd
Kosminis kostiumas, kamera, veiksmas!.

Kosmosas kino kūrėjus keri jau daugiau kaip 100 metų. Trumpametražiame begarsiame filme „Kelionė į Mėnulį“ („Le Voyage dans la Lune“) penkis astronomus iššovė iš patrankos į Mėnulį. Išleistas 1902 m., filmas sulaukė tarptautinės sėkmės. XX a. viduryje prasidėjus JAV ir SSRS kosminėms lenktynėms, kino ir TV turinio kūrėjai pasinaudojo visuomenės susidomėjimu išleidę „Gelbėtojų komandą“ („Thunderbirds“; 1965–1966 m.), „Žvaigždžių kelią“ (1966–1969 m.) ir „2001 metų kosminę odisėją“ (1968 m.). Žiūrovus bei kritikus ir šiandien žavi kosminės odisėjos, kaip liudija tokių mokslinės fantastikos filmų kaip „Gravitacija“ (2013 m.) ir „Tarp žvaigždžių“ (2014 m.) sėkmė, taip pat biografiniai filmai apie Neilą Armstrongą ir NASA matematikus.

Siekdami tiksliai pavaizduoti kosmines keliones, prodiuseriai dažnai konsultuojasi su teorinės fizikos specialistais ir buvusiais astronautais. Gali būti, kad realistiškiausias pastatymas ekranus pasieks 2022 m. – Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ 2021-ųjų spalį išsiuntė aktorę Juliją Peresild (nuotr.) ir režisierių Klimą Šipenką į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kur bus filmuojamos „Iškvietimo“ („Vyzov“) scenos. Pagrindinės Rusijos televizijos „Pirmasis kanalas“ su „Roskosmos“ ir viena kino studija kuriamas filmas pasakoja apie chirurgę, kurią išsiunčia operuoti kosmonauto, kad jis galėtų grįžti į Žemę. J. Peresild turėjo atitikti tam tikrus fizinius reikalavimus ir pasiruošti misijai Jurijaus Gagarino kosmonautų treniravimo centre, pavadintame sovietų piloto, kuris 1961 m. tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi, garbei. Reikėjo treniruotis esant didelėms perkrovoms, kai centrifugoje patikrinama, kaip žmonės pakelia akceleraciją, mokytis šokti su parašiutu ir judėti nesvarumo sąlygomis.

Rusijos kino kūrėjai tikisi įveikti senus priešus kūrybiniame darbe: 2020-ųjų gegužę amerikiečių kino komanda, vadovaujama režisieriaus Dougo Limano ir žvaigždės Tomo Cruise’o, pranešė apie ketinimus pakilti su kameromis į TKS, padedant NASA ir Elono Musko raketų gamintojai „SpaceX“. „Universal Pictures“ projektui esą skyrė 200 mln. JAV dolerių – maždaug tiek, kiek išleido devintai franšizės „Greiti ir įsiutę“ daliai. Bet atrodo, kad Rusija buvo geriau pasiruošusi startuoti. Nors D. Limanas ir T. Cruise’as taip pat tikėjosi pradėti filmuoti 2021-ųjų spalį, kol kas maža tolesnių detalių apie šį sumanymą. (Už projekto viešinimą atsakingas asmuo tik nurodo, kad filmas „aktyviai kuriamas“.)

Nesvarbu, kada tie pasakojimai pasieks didžiuosius ekranus, abu tikisi atgaivinti visuomenės aistrą tyrinėti dangų. „Roskosmos“ sakė, kad siekia „populiarinti Rusijos veiklą kosmose“. Agentūra taip pat planuoja 2021-ųjų gruodį į TKS nuskraidinti japonų milijardierių Yusaku Maezawą (jis įrašys kelionę savo „YouTube“ kanalui). Pristatydamas Holivudo projektą, buvęs NASA administratorius Jimas Bridenstine’as panašiai sakė: „Mums reikia populiarios medijos, kad įkvėptų naują inžinierių ir mokslininkų kartą ambicingus [NASA] planus paversti realybe.“ Turbūt iki begalybės ir už jos ribų.

2022 01 30 06:45
Spausdinti