Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. JAV
Niujorko meras E. Adamsas: būsto krizė baigsis tuomet, kai pasakysime „taip“ kaimynams
Ericas Adamsas

Augdamas Niujorke į mokyklą nešdavausi į šiukšlių maišą sukrautus savo drabužius, nes mama nerimaudavo, kad namų spynos gali būti be jokio įspėjimo pakeistos ir mes atsidursime gatvėje. Būsto stygius – pasaulinė krizė, nepaisanti nacionalinio turto ar geografinių ribų. Šiandien būsto stokoja milijonai vaikų ir šeimų, kaip kadaise aš. Tyrimai rodo, kad stabilus būstas yra labai svarbus sveikatai, švietimui, užimtumui ir iš kartos į kartą perleidžiamai gerovei.

Būsto stygius būdingas ne tik didmiesčiams. JAV trūksta mažiausiai 3,8 mln. būstų, todėl nuomos ir įsigijimo kainos sparčiai kyla – gerokai greičiau nei darbo užmokestis. Ši būsto krizė liečia mus visus: nuo benamių ir jaunų suaugusiųjų, negalinčių sau leisti išsikraustyti iš tėvų namų, iki šeimų, susispaudusių per mažuose butuose.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Būsto krizę lemia daug įvairių veiksnių, bet visų pirma tai, kad statome per mažai būstų. Priežastis paprasta: iš kartos į kartą gerai gyvenantys žmonės visoje šalyje kovoja su pastangomis jų rajonuose statyti daugiau būstų. Laikas keisti požiūrį ir pasakyti „taip“ naujiems būstams. Bet pirmiausia reikia suprasti, kaip patekome į tokią situaciją.

2023 02 03 06:40
Spausdinti