Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023
Norint išsaugoti pasaulinę lyderystę JAV prireiks daugiau sąjungininkų pagalbos
Antonas La Guardia

Kartais sakoma, kad JAV turi sąjungininkų, o Kinija ir Rusija – klientų. Dauguma šalių nepatogiai sverdėja tarp šių dviejų stovyklų. Prezidento Joe Bideno nuomone, stiprėjančioje konkurencinėje kovoje su dideliais autokratiniais varžovais „svarbiausias JAV strateginis turtas“ yra neprilygstamas aljansų ir partnerysčių tinklas. Tai didelis pokytis, palyginti su jo pirmtaku Donaldu Trumpu, kuris sąjungininkus laikė veltėdžiais.

Europoje sąjungininkai drauge su JAV siunčia pagalbą Ukrainai, kad ši atremtų Rusijos invaziją. Švedija ir Suomija skuba prisijungti prie NATO. Azijoje JAV pastangos suvaržyti Kiniją irgi labai priklauso nuo oficialių aljansų ir besiformuojančių partnerysčių tinklo. 2023 m. JAV ketina toliau stiprinti „jungiamąjį audinį“ tarp sąjungininkų rytuose ir vakaruose. J. Bidenas mano, kad tai neatsiejama nuo pasaulinių demokratijų ir autokratijų konkurencijos. Galima sakyti, kad sugrįžo senosios geopolitinės idėjos suvaldyti Euraziją kontroliuojant jos pakraštines teritorijas – šiuo atveju formuojant sąjungininkų užtvarą, besidriekiančią nuo Japonijos iki Didžiosios Britanijos.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tačiau sujungti atskiras dalis į vientisą grandinę nelengva. NATO aljansas grindžiamas bendra gynyba: užpuolus vieną šalį užpuolamos visos. O JAV aljansai Azijoje yra dvišalių gynybos sutarčių sistema, kurioje ne itin daug bendro planavimo ir mokymų. Ramiojo vandenyno regione JAV bando papildyti aljansus sutartimis specifinėse srityse: trišalėmis priešraketinės gynybos pratybomis su Japonija ir Pietų Korėja, karinio jūrų laivyno pratybomis su Japonija ir Australija, daugialypiu keturšaliu bendradarbiavimu su Japonija, Australija ir Indija sprendžiant įvairias problemas – nuo vakcinų iki piratavimo jūrose.

2023 02 06 11:00
Spausdinti