Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VISKAS SUSIJĘ, ŽMOGAU
Nuo Kongo iki Kapitolijaus – daugėja sąmokslo teorijų
The Economist
Shutterstock
Sąmokslo teorijų formulė: kvailystė plius internetas.

Kurstant COVID-19 ir internetui, pasaulyje suvešėjo beprotiški įsitikinimai

Liepos pabaigoje, nepraėjus nė savaitei, kai britų vyriausybė atšaukė daugumą likusių COVID-19 ribojimų, į Trafalgaro aikštę Londone vis tiek susirinko keli tūkstančiai žmonių protestuoti prieš „judėjimo suvaržymus“. Ten kalbėjo klimato kaitą neigiantis ir COVID-19 „pramanu“ vadinantis Piersas Corbynas (buvusio Leiboristų partijos vadovo brolis), pasaulio galinguosius užsimaskavusiais driežais laikantis rašytojas Davidas Icke’as ir gaubtinės žarnos hidroterapiją propaguojanti Gillian McKeith, anot kurios, virusui sustabdyti užtenka tinkamai maitintis. Viena buvusi slaugytoja (atleista už tai, kad skleidė klaidinančią informaciją) skiepijančius medikus palygino su naciais ir pareiškė, jog juos reikia pakarti.

Tokios demonstracijos tapo įprastos ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir visame pasaulyje. Pandemija sukėlė klaidinančios informacijos cunamį. Dokumentinis filmas, kuriame teigiama, esą COVID-19 išrado politinis elitas, nes to reikia jų „naujos pasaulio tvarkos“ sąmokslui, Prancūzijoje per tris dienas peržiūrėtas 2,5 mln. kartų. JAV mintis, kad COVID-19 yra pramanas, pasklido kartu su karštligiškomis „QAnon“ teorijomis, esą šalį valdo slapta pedofilų klika, o Donaldas Trumpas – gelbėtojas, kuriam skirta juos nugalėti.

Trumpai tariant, atėjo auksiniai sąmokslo teorijų laikai. Turint internetą jas dar ir nepaprastai lengva skleisti. Skurdžiose šalyse jos paplitusios bent ne mažiau nei turtingose. Daug Nigerijos gyventojų tiki, kad nuo 2015 m. šaliai vadovaujantis prezidentas Muhammadu Buhari dar 2017 m. mirė ligoninėje Londone ir nuo tada juo apsimeta antrininkas iš Sudano, vadinamas Jibrilu. Indijoje Narendros Modi vyriausybė pareiškė, kad klimato aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg – dalis pasaulinio sąmokslo apšmeižti indišką arbatą. Artimuosiuose Rytuose plačiai manoma, kad realiai 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolius, prisidengęs netikra vėliava, suorganizavo Izraelis (ar šiaip kažkokie žydai).

2021 10 22 06:45
Spausdinti