Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2022. AZIJA
Nuo senatvės nepabėgsi: Japonijos „naujieji“ suaugusieji
Noah Sneideris
Pexels
Japonija.

Japonijos gyventojams toliau senstant, 2022 m. jauniausi šalies suaugusieji bus jaunesni. Nuo balandžio įstatymais numatytas pilnametystės amžius sumažės nuo 20 iki 18 metų, taikant 2018-aisiais priimtą civilinio kodekso pataisą. Iš esmės taip per naktį atsiras apie 2 mln. „naujų“ suaugusiųjų. Tai pirmas toks pakeitimas nuo 1876 m., kai buvo nustatyta pilnametystės riba, patvirtintas po sprendimo 2016-aisiais nuo 20 iki 18 metų sumažinti rinkėjų amžių.

Naujieji pilnamečiai galės be tėvų sutikimo atlikti įvairius tik suaugusiesiems galimus veiksmus, pavyzdžiui, kreiptis dėl kredito kortelės ir banko paskolos, pasirašyti buto nuomos ar mobiliojo ryšio paslaugų sutartį. Turbūt svarbiausia, kad 18-mečiai galės tuoktis neatsiklausę mamos ir tėčio. (Šiuo metu merginos gali tuoktis nuo 16, o vaikinai nuo 18, bet tik gavę tėvų sutikimą.) Tik, daugelio paauglių nusivylimui, legaliai gerti alkoholio ar rūkyti tabako jiems vis tiek nebus leista. Čia riba liks 20 metų.

Japonijos vyriausybė tikisi, kad pakeitimas paskatins didesnį jaunimo aktyvumą dalyvaujant visuomenės gyvenime, o gal ir su naujais teisėtais sutuoktiniais – miegamajame. (Japonijoje nesantuokiniai – tik 2 proc. vaikų.) Bet kol kas ši naujų suaugusiųjų grupė beveik nepakeis šalies gyventojų senėjimo tendencijų.

Japonijos gyventojai jau yra seniausi pasaulyje: daugiau nei 29 proc. yra 65 metų arba vyresni (Italijoje, antroje pagal gyventojų amžių, tokių yra 23 proc., JAV – 17 proc., Jungtinėje Karalystėje – 19 proc.). Prie to nemažai prisideda senstanti demografinio sprogimo karta, apie 8 mln. 1947–1949 m. gimusių žmonių. Nuo kitų metų tos kartos žmonėms vienam po kito sukaks 75 metai.

2022 01 19 11:00
Spausdinti