Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2022. AFRIKA
PAR prezidentas: pasaulyje turi baigtis vakcinų apartheidas
The Economist

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa sako, jog visos tautos turi dirbti kartu, kad įveiktų pandemiją ir pasiektų teisingą ir įtraukų atsigavimą.

Pasakojime apie Trojos karą yra puiki alegorija, kokia žmonija bejėgė prieš gamtos jėgas. Dėl nepalankių vėjų, o ne rankų ar įrangos trūkumo, graikų armada įstrigo mažame pakrantės uoste, ir sugriuvo planai užpulti Troją.

Panašiai ir didžiausia šio amžiaus pasaulinė sveikatos krizė, COVID-19 pandemija, užklupo visus mus nepasiruošusius. Kaip dėl vėjų senovės graikai įstrigo prie Aulio, taip pandemija suardė mūsų planus išnaikinti skurdą, skatinti įtraukų ekonominį augimą ir mažinti nelygybę.

Pandemija atskleidė, kokia trapi pasaulio ekonomika ir visuomenė. Ji privertė suabejoti, ar tikrai turtingesnės tautos gali sėkmingai apsisaugoti nuo besivystančio pasaulio sunkumų. Nors sukūrus skiepus nuo koronaviruso viltis pasauliui tvariai atsigauti išsiplėtė, dėl nelygaus vakcinų paskirstymo atsigavimas bus netolygus, o gal ir trumpalaikis. Jei pasaulis nori 2022 m. įveikti pandemiją, turi baigtis skiepų apartheidas.

2022 01 26 06:32
Spausdinti