Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NAUJA KRYPTIS
Persijos įlankos šalys nori pertvarkyti Artimuosius Rytus pagal savo pavyzdį
The Economist
Shutterstock
Arabų pasaulis pasirengęs skrydžiui?.

Stabilumas ir vystymasis – viliojanti formulė, bet ji jau buvo išbandyta

Iki rugpjūčio mėnesio BRICS diplomatiniam klubui, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika, priklausė besivystančios šalys iš visų planetos kampelių, išskyrus Artimuosius Rytus. Dabar situacija pasikeitė: iš šešių šalių, pakviestų prisijungti prie šio bloko per rugpjūčio 22 d. įvykusį metinį viršūnių susitikimą, keturios – Egiptas, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – yra būtent iš šio regiono. Jei jos visos priims pasiūlymą, Artimieji Rytai sudarys daugiau nei trečdalį išsiplėtusio bloko narių.

Šie kvietimai yra vienas iš daugelio ženklų, kad Artimieji Rytai keičiasi. Turtingos Persijos įlankos šalys bando įsitvirtinti kaip neutralios valstybės su vidutine įtaka. Saudo Arabija pasisiūlė tarpininkauti Rusijai ir Ukrainai. JAE, kuriuose šiemet vyks pasaulinis aukščiausiojo lygio susitikimas dėl klimato kaitos (COP 28), nori atlikti dvejopą vaidmenį: išlikti naftos eksportuotoja, bet drauge tapti švarios energijos gamintoja. Iš šešių narių sudaryta Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba šiuo metu yra vienas karščiausių pasaulio ekonomikos taškų, traukiančių talentingus ir itin turtingus žmones iš Rytų bei Vakarų ir gausiai investuojantis užsienyje.

Dar labiau Artimieji Rytai stebina nauja santykine ramybe. Aštuonerius metus trukusį karą Jemene prigesino paliaubos. Šių metų kovą Iranas ir Saudo Arabija susitarė sušvelninti 40 metų trukusią nesantaiką. Kataras pataisė santykius su kaimynėmis. Regionas netgi susitaikė su kraugerišku Sirijos diktatoriumi Basharu al Assadu. JAV ragina Saudo Arabiją prisijungti prie Abraomo susitarimų, pagal kuriuos nuo 2020 m. keturios kitos arabų šalys jau užmezgė ryšius su Izraeliu.

2023 10 06 06:45
Spausdinti