Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VERSLIOJI KINŲ DIASPORA
Pietryčių Azijos magnatai balansuoja ant lyno
The Economist
Tweny20
Kinų ženklai Bankoke.

Kinų kilmės verslo dinastijoms tenka žongliruoti susikertančiais juos priėmusių šalių ir tvirtumą vėl demonstruojančios protėvių žemės reikalavimais

1919 m. Chia Ek Choras išsikraustė į Bankoką ir įkūrė parduotuvėlę, importuojančią sėklas iš Kinijos, gimtosios Guangdongo provincijos. Kol pasikeitė dvi šeimos kartos, verslas tapo garsiu Tailando konglomeratu „Charoen Pokphand Group“ (CP), prekiaujančiu nuo vištų ir kiaulių iki automobilių ir telefonų. Konglomerato įkūrėjas, miręs 1983 m., pradėjo naudoti sutajintą pavardę Chearavanont. Bet didžiulis prieraišumas prie tėvynės liko. Iš keturių jo sūnų vardų (Zhengmin, Daimin, Zhongmin, Guomin) pirmųjų hieroglifų kinų mandarinų kalba susidėsto frazė „teisinga, didi Kinija“.

Šeimą su Kinija sieja ne tik emociniai ryšiai. Du penktadalius metinių 68 mlrd. JAV dolerių siekiančių pajamų CP gauna per šimtus Kinijoje veikiančių filialų, valdančių pašarų gamyklas, prekybos centrus, užsiimančių įvairiausia kita veikla. CP turi nemažai Kinijos technologijų ir draudimo milžinės „Ping An“ akcijų ir yra mėgstamas Kinijos investuotojų partneris Tailande, įskaitant automobilių gamintoją SAIC, su kuria CP gamina prašmatnius sportinius automobilius ir pikapus MG.

2020 06 26 05:30
Spausdinti