Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


YPATINGI SANTYKIAI
Po „Brexito“ silpnesnė Jungtinė Karalystė dairosi į JAV
The Economist
Scanpix

„Brexito“ sunkiasvoriai linkę entuziastingai kalbėti apie Jungtinę Karalystę ir JAV siejantį ryšį. 2016 m. šaliai ruošiantis referendumui, anuometis Londono meras, o dabar ministras pirmininkas Borisas Johnsonas prognozavo, kad išstoję iš ES klestintys britai bus „dar geresni ir vertingesni JAV sąjungininkai“. Jungtinę Karalystę ir JAV jau seniai sieja „ypatingi“ santykiai, 2018 m. džiūgavo prekybos sekretorius Liamas Foxas. O „Brexitas“ davė „labai retą progą pereiti prie aukštesnio jų lygio“.

Bet tą savaitę, kai Jungtinė Karalystė pagaliau išstoja iš ES, lydi šalies ginčai su JAV dėl mokesčių, prekybos ir technologijų. Jei britų vyriausybė neatsisakys planų įvesti skaitmeninių paslaugų mokestį, labai aktualų technologijų milžinėms, JAV pažadėjo atsakyti aukštais muitais britų eksportuojamiems automobiliams. Be to, nepaisydamas intensyvaus JAV lobizmo ir užuominų, kad gali ant plauko pakibti šalių keitimasis žvalgybos duomenimis, B. Johnsonas sausio 28 d. nusprendė, jog Jungtinė Karalystė gali pirkti 5G telekomunikacijų įrangą iš kinų „Huawei“. JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo įspėjo, kad nereikėtų leisti Kinijai „kontroliuoti ateities interneto“.

Sprendimas dėl „Huawei“ priimtas likus dviem dienoms iki numatyto M. Pompeo vizito į Londoną su Jungtinės Karalystės pirmuoju valstybės sekretoriumi Dominicu Raabu viešai aptarti „ypatingų santykių ateities“. Kad ir ką sakytų „Brexito“ šalininkai, santykiai iš pirmo žvilgsnio atrodo gana prasti. Thomo Wrighto iš Vašingtono idėjų kalvės „Brookings Institution“ manymu, santykių „būklė blogiausia nuo Sueco krizės“ 1956 m.

2020 03 20 07:05
Spausdinti