Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2023. ARTIMIEJI RYTAI
Revoliucijos taryba: Irane susiklostys vienas iš dviejų labai skirtingų scenarijų
Nicolas Pelhamas
Ar A. Khamenei išliks aukščiausiasis?.

Esama ir fantazuotojų, ir pesimistų. Pirmieji mano, kad režimas jau pasikeitė. Jie įsivaizduoja, kad prieš 2023 m. kovo 20 d. vyksiančią pavasario šventę Novrūzą iraniečiai susirinks Teherano oro uoste pasitikti parskrendančių ištremtų disidentų, tarp jų Masih Alinejad, kovojančios už tai, kad nebūtų privaloma nešioti hidžabo, ir populiaraus futbolininko Ali Karimi.

Gatvėse juos sutiks minios žmonių, panašiai kaip 1979 m. buvo sveikinamas į Teheraną grįžęs ajatola Ruhollah Khomeini. Po kelių dienų Imamo Khomeini oro uostas bus perkrikštytas Mahsos Amini vardu, taip pagerbiant 22-ejų kurdę, kurios sulaikymas dėl netinkamo hidžabo dėvėjimo ir paskesnė mirtis areštinėje sukėlė šią revoliuciją.

Tuo metu daugelis mulų jau bus pabėgę. Kai kurie tikėsis apsaugos iš jų pačių suburtų sukarintų grupuočių Irake, Sirijoje ir Libane. Geresnių ryšių turintys asmenys vyks į Omaną arba Jungtinius Arabų Emyratus. Kadenciją baigiantis ir akivaizdžiai negaluojantis aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pabėgs į Pekiną. Jaunų iraniečių taryba parengs naujos konstitucijos projektą ir ant valstybinės vėliavos vaizduojamą stilizuotą užrašą „Dievas yra didis“ pakeis revoliucijos šūkiu „Moterys, gyvybė, laisvė“.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

2023 02 22 06:40
Spausdinti