Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TREČIOJI ŽVAIGŽDĖ
„Samsung Electronics“ nori dominuoti pažangiausių lustų gamyboje
The Economist
Scanpix
Lee Jae-yongas imasi darbo.

Trečioji dinastijos iš Pietų Korėjos karta stoja prieš TSMC ir „Intel“. Ar jai gali pavykti?

„Samsung Electronics“ (SE) – tikra milžinė. Ši Pietų Korėjos technologijų įmonė yra galingojo „Samsung“ konglomerato, korėjietiškai vadinamo chaebol, pažiba. Jokia kita pasaulio bendrovė nepagamina daugiau išmaniųjų telefonų, jos asortimente ir namų pramogų sistemos, buitinė technika. Įmonė dominuoja atminties lustų gamyboje, reikalingų duomenims saugoti elektroniniuose įrenginiuose ir neseniai pabrangusių dėl pasaulinio puslaidininkių trūkumo. Metinėmis 200 mlrd. JAV dolerių pajamomis SE netoli atsilieka nuo vertingiausios visų laikų įmonės „Apple“ ir turi sukaupusi 100 mlrd. JAV dolerių.

Dabar tiek SE, tiek ją valdanti grupė, kurios pavadinimas reiškia „trys žvaigždės“, verčia naują lemiamą skyrių. Rugpjūtį iš kalėjimo paleistas du kartus už savo vaidmenį kyšininkavimo skandale pasėdėjęs Lee Jae-yongas, 1938 m. „Samsung“ įkūrusios šeimos atžala. Pagaliau jis iš pernai mirusio tėvo Lee Kun-hee perima visišką šeimos imperijos kontrolę. Iš pradžių perėmimą komplikavo šešerius metus trukusi senojo Lee koma, vėliau jo sūnui skirtas nuosprendis kyšininkavimo byloje, siejamoje su SE siekiu, kad vyriausybė pritartų dviejų „Samsung“ antrinių įmonių susijungimui, kuris įtvirtintų jo kontrolę.

Pagaliau laisvas Lee Jae-yongas turi grandiozinių planų įmonei norėdamas, kad ji dominuotų pažangių loginių lustų, skirtų informacijai apdoroti, gamyboje, kaip jau dominuoja atminties lustų ir išmaniųjų telefonų srityje. Dėl to SE teks susiremti su tokiomis lustų gamybos galiūnėmis kaip taivaniečių TSMC ir amerikiečių „Intel“ ir aršiai varžytis dėl vieno strategiškiausių pasaulio sektorių.

2021 12 17 06:32
Spausdinti