Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


PASAULIS 2023. KULTŪRA
Saudivudas raitojasi rankoves: Artimuosiuose Rytuose bus statoma daugiau filmų ir serialų
Elise Burr
Unsplash
Rijadas.

VII a. Arabijoje princesė Hind atsisako tapti valdovo sugulove ir pabėga į dykumą. Padedant vienam klajūnui ji suvienija susiskaldžiusias gentis kovai su vyru, kurį atstūmė. Tai siužetas iš naujo filmo „Dykumų karė“ („Desert Warrior“), kurį stato didžiausia Saudo Arabijos medijų bendrovė MBC ir Holivudo įmonė „AGC Studios“. Pagrindinę filmo veikėją vaidina Aiysha Hart greta Anthony Mackie, dabar vaidinančio kapitoną Ameriką „Marvel“ superherojų visatoje.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Daug metų Artimieji Rytai kine ir televizijoje neišnaudojo savo potencialo. 2023 m. tai pasikeis. Pasak Constantino Papavassilopoulo iš duomenis analizuojančios „Omdia“, srautinio turinio platformoms skirtų TV serialų arabų kalba skaičius bus dvigubai didesnis nei 2019 m. Saudo Arabijos vyriausybė nori, kad šalyje iki 2030 m. būtų pastatyta mažiausiai 100 filmų, ir yra nusiteikusi juos finansuoti.

Karalystė bando įsitvirtinti kaip Artimųjų Rytų medijų centras. Autoritarizmas supančiojo šį sektorių Egipte, kuris kadaise buvo regiono filmų kūrimo centras. Per pastaruosius penkerius metus Saudo Arabijos vyriausybė bandė parodyti einanti priešinga kryptimi, atšaukdama kino teatrų draudimą, įsigydama kontrolinį MBC akcijų paketą, sukurdama kino festivalį ir sektoriui pažadėdama 64 mlrd. JAV dolerių.

2023 01 22 06:45
Spausdinti