Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


POLITINIAI ĮVARČIAI
Saudo Arabija negaili pinigų sportui
The Economist
Scanpix
Saudo Arabija prisiviliojo ir brazilą Neymarą….

Šalies teigimu, tai padės diversifikuoti ūkį, o kritikai sako, kad tai „balinimas sportu“

Rugpjūčio 11-ąją prasidėjo didžiausio Saudo Arabijos futbolo čempionato „Saudi Pro League“ 2023–2024 m. sezonas. Praėjusio sezono turnyras greičiau plakti širdžių neprivertė. Į rungtynes vidutiniškai buvo atėję tik po 9,3 tūkst. gerbėjų. Tris iš pastarųjų penkių sezonų daugiausia įvarčių pelnė marokietis Abderrazakas Hamdallah, kuris nėra žaidęs nė viename geriausių pasaulio klubų.

Šis sezonas gali būti kitoks. Komanda „Al Ittihad“, kurioje žaidžia A. Hamdallah, ką tik priėmė Karimą Benzemą iš Madrido „Real“, kuris 2022 m. gavo „Auksinį kamuolį“ kaip geriausias pasaulio žaidėjas, ir garsų saugą N’Golo Kanté iš „Chelsea“. Cristiano Ronaldo, „Auksinį kamuolį“ gavęs penkis kartus, sausį iš „Manchester United“ perėjo į Saudo Arabijos klubą „Al Nassr“. Į tą pačią ekipą atėjo ir buvęs „Liverpool“ krašto puolėjas Sadio Mané, o „Liverpool“ kapitonas Jordanas Hendersonas – į „Al Ettifaq“. Sąrašą galima tęsti. Saudo Arabijos lygos komandos šią vasarą už žaidėjus sumokėjo per 480 mln. JAV dolerių ir pateko tarp išleidusių didžiausią sumą pasaulio futbole.

Profesionalų lygos ėjimai – tik dalis Saudo Arabijos bandymo leidžiant milijardus dolerių įsiveržti į pasaulinį sportą, kurį palaiko šalies sosto įpėdinis ir faktinis valdovas Muhammadas bin Salmanas, vadinamas MBS. Taikiklyje ne tik futbolas, bet ir pasaulio golfas, „Formulės-1“ lenktynės, boksas ir kitos šakos. M. bin Salmanas turi užmojų panaudodamas sportą modernizuoti Saudo Arabiją ir pakeisti dykumų karalystės su 36 mln. gyventojų įvaizdį pasaulio akyse.

2023 09 22 06:45
Spausdinti