Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2022
Skurdas ir pandemija: dideliame skurde gyvenančių žmonių per pandemiją pagausėjo, bet dabar vėl mažėja
Avantika Chilkoti
Mažiausia jų problema.

Taksi motociklo vairuotojas iš Nairobio, per COVID-19 karantiną ne vieną mėnesį slapstęsis nuo savo nuomojamo buto šeimininko, 2022 m. grįš į gatves ir pradės grąžinti skolą. Zambijos ūkininkei palengvės sužinojus, kad vietos koledžas vėl veikia ir superka jos derlių alkstantiems studentams. Delyje atlaisvinus karantino suvaržymus, į savo gimtuosius kaimus grįžę migrantai plūstels atgal į miestą ieškoti darbo.

Pasaulio valstybėms įvedant su COVID-19 susijusius suvaržymus, mažėjant darbo vietų ir žmonėms susigrūdus ankštuose nehigieniškuose būstuose bandant išvengti viruso plitimo, milijonams gyventojų skurdas ėmė žvelgti į akis. Artėjančiais metais laisvinant karantino apribojimus ir ūkinei veiklai grįžtant į vėžes, daugelis šių pasaulio gyventojų ims stotis ant kojų. Kaip rodo „World Data Lab“ Pasaulinis skurdo laikrodis, kuriame naudojami Pasaulio banko ir TVF duomenys, 2020 m. pabaigoje mažiau nei 1,9 JAV dolerio per dieną uždirbančių žmonių skaičius išaugo beveik iki 750 mln. Skaičiuojama, kad 2022 m. pabaigoje jis sumažės iki priešpandeminio lygio, t. y. iki maždaug 685 mln.

Pažanga stumsis iš lėto. TVF prognozuoja, kad 2022 m. turtingų pasaulio šalių ūkiai augs sparčiau nei skurdžių. Dalis per pastaruosius dvejus metus patirtos žalos taip ir nebus kompensuota. Nepakankamai valgant sutrinka vaikų raida. Neatlikta sveikatos patikra gali privesti prie ilgalaikių ligų. Tie, kas supanikavę pardavė ožką ar šaldytuvą, dabar turės ne vienus metus taupyti naujiems.

Visame pasaulyje pandemija į skurdą sugrąžino daugybę vidutines pajamas gaunančių šalių piliečių, kurių daugelis gyveno tik kiek aukščiau skurdo ribos. 2020–2021 m. milijonams indų vėl susidūrus su sunkumais ekonomistai įspėjo, kad skurdas grįžta į Aziją. Bet pasaulio ūkiams atsigaunant jis vėl susitelks vargingiausiose Užsachario Afrikos dalyse ir trapiose valstybėse. 2030 m. daugiau kaip 60 proc. gyvenančių už mažiau kaip 1,9 JAV dolerio per dieną bus įsikūrę nestabiliose šalyse. Stiprios valstybės vis labiau artėja prie tikslo visiškai išnaikinti didelį skurdą.

2022 01 26 11:00
Spausdinti