Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Taikos kaina: karo Ukrainoje padariniai apsunkins Europos diplomatiją
Christopheris Lockwoodas

2022 m. Vladimirui Putinui pradėjus vykdyti agresiją prieš Ukrainą, Europos vyriausybės atrado nuostabią ir tam tikru atžvilgiu netikėtą vienybę, bet 2023 m. ši vienybė bus išbandyta. To egzamino pobūdis priklausys nuo karo eigos.

Pagal vieną, deja, tikėtiną scenarijų konfliktas Ukrainoje tęsis visus 2023-iuosius: Rusija pamažu trauksis, bet Ukraina nepajėgs atsiimti visos prarastos teritorijos. Tokiu atveju Europoje galima tikėtis išgirsti balsų, švelniai spaudžiančių Ukrainą derėtis dėl taikos.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Kai kuriuos politikus vilios idėja atnaujinti prekybą dujomis ir sumažinti energijos subsidijavimo išlaidas. Kiti baiminsis 2024 m. JAV prezidento rinkimų. Amerikiečiams sumažinus karinę ir ekonominę paramą Ukrainai, šią naštą tektų prisiimti Europai. O kai kurie, galbūt Emmanuelis Macronas, pabrėš, kad Rusija niekur nedings, todėl anksčiau ar vėliau vis tiek reikės vėl pradėti su ja bendrauti. Jie sakys, kad Europa negali amžinai gyventi pašonėje vykstant karui. Nesitikima, kad šie balsai nugalės, bet dėl jų Europoje gali kilti įtampa, ypač jei, pavyzdžiui, pafrontės šalys, tokios kaip Lenkija ar Lietuva, ims baimintis, jog kiti, tarkim, E. Macronas arba vokietis Olafas Scholzas, nemano, kad V. Putiną būtina įtikinamai nugalėti.

2023 01 25 06:40
Spausdinti