Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2022
Užaugę ir išaugę: nutukę vaikai skaičiumi pralenks tuos, kurių svoris per mažas
Slavea Chankova
Unsplash

Ispanijoje jie negalėjo išeiti į kiemą 6 savaites. Uhane jie buvo uždaryti 76 dienas. Blogiausia buvo Filipinuose, kur vaikams daugiau kaip metus drausta kišti nosį iš namų. Tai tik keli pavyzdžiai, kokias griežtas karantino sąlygas teko ištverti pasaulio vaikams. Tačiau randus mūsų atžalų gyvenimuose paliko net trumpesni ir ne tokie griežti apribojimai. 2022 m. vis labiau išryškės jų padariniai.

Viena liūdniausių tendencijų yra plintantis vaikų nutukimas – per pandemiją kai kuriose šalyse ši problema paaštrėjo, nes vaikai daugiau laiko leisdavo namie, neretai sėdėdami priešais ekranus. 2017 m. žurnale „Lancet“ paskelbtas pasaulinis tyrimas prognozavo, kad, jei tuo metu užfiksuotos tendencijos nesikeis, 2022-aisiais nutukę 5–19 metų vaikai ir paaugliai skaičiumi pirmąsyk pralenks tuos, kurių svoris per mažas. Šiandien atrodo, jog ta prognozė neabejotinai pasitvirtins.

Daugeliui atrodo, kad per daug kilogramų turi tik turtingų valstybių vaikai ir kad išbadėjusių vaikų yra daugiausia mitybos krizės krečiamose skurdžiose šalyse. Iš tiesų 27 proc. viso pasaulio nutukusių iki penkerių metų vaikų gyvena Afrikoje, o 48 proc. – Azijoje. Kai kuriose Afrikos ir Azijos dalyse nutukusių vaikų yra 2–4 kartus daugiau nei pagal savo ūgį per lieknų vaikų (t. y. tų, kuriems ūmus mitybos nepakankamumas sukelia išsekimą).

Pastarąjį dešimtmetį nutukusių vaikų dalis auga, o išsekusių dalis mažėja. 2020 m. 5,7 proc. vaikų iki penkerių buvo nutukę, o 6,7 proc. – išsekę.

2022 02 23 06:31
Spausdinti