Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


STARTUOLIAI
Vienaragių IPO banga atskleidžia bandos mąstymą Silicio slėnyje
The Economist
Tavo ėjimas, investuotojau (Pixabay nuotr.).

Jei norite išvysti vienaragį, pasivaikščiokite po naujutėlį parką ant San Fransisko „Transbay“ autobusų terminalo stogo. Ne dėl to, kad jis įrengtas ant nuostabaus banguoto pastato, kuris pats primena mitinį padarą (šiuo atveju Mobi Diką), ir ne dėl to, kad skoningai susodinti augalai, tik vietinės gėlėtosios Kalifornijos rūšys, gundyte gundo kanopinių padermę, o dėl to, kad būsimasis San Fransisko verslo rajono simbolis – puiki vieta pasidairyti į įmonių būstines.

San Fransisko įlankos rajone veikia 88 daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių vertės uždarosios startuolės – tiek nerasi jokiame kitame pasaulio regione. Gana nemažai jų, įskaitant verslo pranešimų tarnybą „Slack“ ir pirkinių pristatymo paslaugas teikiančią „Instacart“, įsikūrė netoli „Transbay“ terminalo. Pavėžėtojų „Lyft“ ir „Uber“ būstines nuo žaliuojančio terminalo stogo išvysti sunkoka, tačiau įlipus į netoli stovintį prašmatnų Tūkstantmečio bokštą pamatyti turėtų pavykti.

Bėda, kad šiuo metu lankytojai į parką neįleidžiami. Pastebėjus įtrūkių dviejose plieninėse sijose, pernai rugsėjį teko uždaryti „Transbay“ terminalą vainikuojančius sodus, taip pat visa kita, nors nuo atidarymo buvo praėjusios vos šešios savaitės. Į Tūkstantmečio bokštą įlipti galima, bet verta prisiminti, kad aukščiausias gyvenamasis miesto pastatas per daug pasviro nuo vertikalės. Dėl to pasipylė aibės ieškinių ir nemažai pašaipų.

Užuot pakenkę simboliniam tikslui, kuriam sumanyta tokia prestižinė architektūra, trūkumai jį praturtina. Ir pastatai, ir verslas – viskas iš tolo švyti, atrodo nauja. Vienaragiai – tai įmonės, kurios verčia širdį plakti sparčiau, iš tų pačių Silicio slėnio arklidžių kaip „Alphabet“ (startavusi kaip „Google“), „Apple“ ir „Facebook“. Vienaragių auginimas tapo vyraujančia Silicio slėnio veikla. Neregėtai daug šių padarų ką tik per pradinį viešą akcijų platinimą (IPO) pasiūlė akcijas pasauliui, kaip „Lyft“ kovo 29-ąją, arba tam ruošiasi, kaip „Uber“ gegužės 10 d. Tai ne vienintelė kavalkada – prie IPO artėja nemažai Kinijos vienaragių. Prisiminę epinius „Facebook“ ir „Google“, o Kinijoje ir „Alibabos“ debiutus akcijų biržoje, kai kurie investuotojai mato svaiginamą perspektyvą. Pasak Kathleen Smith iš tyrimus vykdančio fondo „Renaissance Capital“, vien amerikiečių įmonės gali surinkti iki 100 mlrd. JAV dolerių.

2019 05 31 10:30
Spausdinti