Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. ARTIMIEJI RYTAI
Vis dar norite tartis? Įtampa su Iranu gali augti
Nickas Pelhamas
The Economist

Nepaisant visus 2021-uosius trunkančių derybų, neatrodo, kad Iranas ir JAV būtų bent kiek pažengę bandydami atgaivinti tarptautinę branduolinę sutartį, vadinamąjį Jungtinį išsamų veiksmų planą (JIVP), iš kurio Donaldo Trumpo vadovaujamos JAV pasitraukė 2018 m. Abi šalys tvirtina norinčios grįžti prie pradinių sąlygų, jei to pageidautų ir kita. Bet nuo tada pasaulis gerokai pasikeitė, todėl tikėtina, kad 2022 m. reikalai ir toliau nepajudės iš mirties taško, o įtampa augs.

Viena reikšminga permaina ta, kad JAV įtaką susigrąžino demokratai, bet Irane visi valdžios svertai yra griežto tono šalininkų rankose. Naujasis Islamo Respublikos prezidentas Ebrahimas Raisi išsisukinėja nuo Vakarų šalių pastangų atgaivinti JIVP ir po kelių mėnesių tokio vengimo įtakingosios pasaulio valstybės gali prieiti išvadą, kad jam ir jo rėmėjui aukščiausiajam vadovui ajatolai Ali Khamenei tokia branduolinė sutartis nebeįdomi.

Griežtesnę poziciją remiantys iraniečiai nerimauja, kad Vakarai šia sutartimi nori pažaboti Irano ambicijas vyrauti regione ir plėtoti šalies raketų programą, taip pat bando kištis į vidaus reikalus argumentuodami žmogaus teisių klausimais. Geresni santykiai su Vakarais sustiprintų Irano reformų šalininkus kovojant su režimo branduoliu ir sustiprintų viltis atmiežti Irano religinį fanatizmą. Todėl kompromisų priešininkai gali nutarti, kad šios sutarties verčiau apskritai vengti. A. Khamenei taip pat nenorės ginčytis su savo įpėdiniu, kuriuo greičiausiai taps jo sūnus Mojtaba.

Dėl to Vakarų diplomatai 2022 m. pradžioje mėgins pasiūlyti kūrybiškų alternatyvų. Pagal principą „daugiau už daugiau“ Iranui būtų panaikinta daugiau sankcijų, nei numatyta pirminėje sutartyje, mainais už branduolinės programos atidėjimą dar ilgesniam laikotarpiui. Pagal susitarimą „mažiau už mažiau“ palaipsniui būtų išlaisvinta 100 mlrd. JAV dolerių užšaldytų užsienio aktyvų už pasižadėjimą mažinti urano sodrinimo apimtį. Iranas reikalaus, kad JAV panaikintų visas D. Trumpo įvestas sankcijas ir pažadėtų daugiau nelaužyti sutarties. Amerikiečiai pageidaus, kad Iranas pirmiau sumažintų savo branduolinę programą.

2022 01 21 06:33
Spausdinti