Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


SMŪGIS IŠ DEŠINĖS
Visoje Europoje kraštutiniai dešinieji vis labiau artėja prie valdžios
The Economist
Scanpix
Kraštutinės dešinės klubas: prie V. Orbáno draugijos neseniai prisijungė ir G. Meloni.

Jie gali daryti įtaką politikai net nedalyvaudami vyriausybėje

Rugsėjo 2 d. į pietus nuo Briuselio esančiame pasiturinčiame kalvotame Sint Genesius Rodės miestelyje apie 50 žmonių susirinko į parapijos salę pagurkšnoti šampano ir pasisakyti už Belgijos padalijimą. Susitikimą organizavo dešiniųjų pažiūrų partija „Vlaams Belang“ („Flamandų interesas“), kovojanti su grėsmėmis flamandų gyvenimo būdui, tokiomis kaip islamas, imigracija ir, visų svarbiausia, prancūzų kalba. Šis miestelis yra olandiškai kalbančioje Belgijos dalyje Flandrijoje, bet jau kelis dešimtmečius čia keliasi vis daugiau prancūzakalbių ir šiandien jie jau sudaro daugumą. „Vlaams Belang“ atstovas flamandų regioniniame parlamente Klaasas Slootmansas įsitikinęs, kad vienintelis būdas sustabdyti šį pelėsį yra paskelbti Flandrijos nepriklausomybę.

Galbūt toks požiūris atrodo siauras, šovinistiškas, grėsmingas ir nerealus, bet kai kam jis skamba visai priimtinai. „Žmonės turi teisę būti šeimininkais savo šalyje“, – deklaruoja K. Slootmansas ir minia ploja. „Vlaams Belang“ yra populiariausia Belgijos partija, ją, remiantis naujausiomis apklausomis, remia apie 22 proc. rinkėjų. Jei neįvyks kokių nors staigių posūkių, kitais metais ji turėtų triumfuoti vienu metu vyksiančiuose rinkimuose į nacionalinį, Europos ir regioninį parlamentus. Visos kitos belgų partijos iki šiol skelbė, kad ši partija pernelyg kraštutinė, todėl atsisakydavo su ja bendradarbiauti ir įtraukti ją į koalicijas. Tačiau, jei partija laimės penktadalį ar daugiau vietų parlamente, šį karantiną gali tekti atšaukti. Kad ir kaip būtų, tikėtina, kad ši atskirtis „Vlaams Belang“ net padėjo. Per pastaruosius penkerius metus palaikymas partijai patrigubėjo.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 10 13 06:45
Spausdinti