Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KAIP UŽSIKIRTO RATAI
Vokietijos ūkis: iš pirmaujančio Europoje į atsilikėlius
The Economist
Shutterstock
Sėkminga kelionė nutrūko.

Šalies problemos gilios, suraizgytos ir nelabai atrodo, kad būtų sprendžiamos

Praeitas dešimtmetis buvo Vokietijos metai. Gražiausiu žiedu išsiskleidė pirmame šio amžiaus dešimtmetyje prasidėjęs ir 2007–2009 m. pasaulinės finansų krizės beveik nepaliestas užimtumo stebuklas, kurį vokiečiai vadina Jobwunder, kai 1998–2005 m. šaliai vadovavusio kanclerio Gerhardo Schröderio įvestos darbo rinkos reformos susidėjo su gaminių paklausa Kinijoje ir bumu besivystančiose rinkose ir davė 7 mln. naujų darbo vietų.

Nuo pirmojo šio amžiaus dešimtmečio vidurio iki antrojo pabaigos Vokietijos ūkis išaugo 24 proc., o Jungtinės Karalystės – 22, Prancūzijos – 18 proc. 2005–2021 m. šalies vairą laikiusi kanclerė Angela Merkel buvo giriama už brandų vadovavimą. Donaldo Trumpo ir „Brexito“ stiliaus populizmas laikytas kitų šalių problema. Vokietijos socialinis modelis, kuriam pamatą davė glaudūs profsąjungų ir darbdavių ryšiai, ir kooperacinis federalizmas, paskirstęs augimą po visą šalį, kėlė susižavėjimą komentatoriams, kurie rašė knygas tokiais pavadinimais kaip „Kodėl vokiečiai tai daro geriau“. Vokietijos futbolininkai net laimėjo pasaulio futbolo čempionatą.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 09 01 06:45
Spausdinti