Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EMIGRACIJA
Vyriausiasis rangovas: ar teismai leis Donaldui Trumpui pastatyti žadėtą sieną?
The Economist
Scanpix
Siena jau driekiasi...

Net jei prezidentui būtų leista tai padaryti, pasienio aptvėrimas neišspręs pasienio problemų

Tyliai kūkčiodama Carmen sėdėjo bažnyčios raštinėje, viename iš sostinės priemiesčių, nusidriekusių Merilande. Buvo praėjusios kelios valandos po to, kai tviteryje pasirodė Donaldo Trumpo žinutė, kad „nelegalai, milžiniškos Vilkstinės, kėsinasi įsiveržti į mūsų Šalį“.

Prieš penketą metų moteris su sūnumi, tuomet trejų, pabėgo iš Salvadoro nuo žiauraus vyro. „Sunku palikti savo šalį, – pasakojo Carmen. – Turi šeimą ir draugų. Visas tavo gyvenimas ten. Bet kai reikia pasirūpinti vaiko saugumu, nemanau, kad yra kas nors, ko motina nepadarytų.“ Kirtę Gvatemalą, Meksiką ir Rio Grandę jie prisistatė Naujosios Meksikos valstijos imigracijos pareigūnams. Sulaikyta moteris paprašė prieglobsčio ir buvo paleista, kol lauks svarstymo. Tebelaukia.

Jei JAV pasienyje ir yra krizė, jos priežastis – ne kokia nors invazija (per metus iki 2018 m. rugsėjo pareigūnai pagavo 396 579 žmones, bandančius kirsti pietinę sieną – nė pusės to, kiek 2007 m.), o tokie žmonės kaip Carmen su sūnumi – iš neramių Centrinės Amerikos šalių pabėgusios šeimos, ieškančios prieglobsčio. Net jei D. Trumpo plieninė tvora atlaikys teisinį ir politinį puolimą, šios žmonių problemos ji niekaip neišspręs.

2019 04 05 13:15
Spausdinti