Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


UŽDARBIO POTENCIALAS
Z karta neįprastai turtinga
The Economist
Shutterstock

Būdami tokio amžiaus tūkstantmečio kartos žmonės turėjo mažiau. Demografinio sprogimo karta taip pat.

Z karta perima estafetę. Turtingajame pasaulyje gyvena mažiausiai 250 mln. gimusiųjų 1997–2012 m. Apie pusę jų jau turi darbą. Vidutinėje JAV darbovietėje visą etatą turinčių nuolatinių darbuotojų iš Z kartos netrukus bus daugiau nei iš demografinio sprogimo kartos, gimusios 1945–1964 m., kuri skaičiuoja paskutinius darbinės karjeros metus (žr. 1 grafiką). Šiandien JAV yra per 6 tūkst. generalinių direktorių ir tūkstantis politikų iš Z kartos. Augant šios kartos įtakai, įmonėms, vyriausybėms ir investuotojams reikia ją suprasti.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Žinovai apie šią kartą kalba daug niekų. Traškučių gamintoja „Frito-Lay“ neseniai atlikusi „tyrimą“ nustatė, kad Z karta labai mėgsta „užkandžius, nuo kurių kas nors lieka ant pirštų“, pavyzdžiui, sūrio miltelių. Bet skirtingos kartos turi ir rimtesnių skirtumų, iš dalies nulemtų ekonominio konteksto, kuriame jos užaugo. Vokiečiai, suaugę didžiosios XX a. 3-iojo dešimtmečio infliacijos laikais, nemėgo kylančių kainų. Didžiąją depresiją išgyvenę amerikiečiai paprastai vengė investuoti į akcijas.

2024 05 17 06:45
Spausdinti