Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PASAULIS 2022. ARTIMIEJI RYTAI
„Žalia-mėlyna“ sutartis Artimiesiems Rytams
Gidonas Brombergas
Nada Majdalani
Yana Abu Taleb

„EcoPeace Middle East“ direktoriai Gidonas Brombergas, Nada Majdalani ir Yana Abu Taleb iš Izraelio, Palestinos ir Jordanijos įsitikinę, kad klimatas gali pastumti politiką į antrą planą.

Artimųjų Rytų taikos procesas galbūt ir įstrigęs, bet 2022 m. vis dar galima sustiprinti tarpusavio pasitikėjimą siekiant pažangos aplinkosaugos klausimais. Izraeliečiai, palestiniečiai ir jordaniečiai gali susivienyti kovoje su bendru klimato kaitos Armagedonu.

Pavadinkime ją „žalia-mėlyna“ sutartimi. Artimieji Rytai skaudžiai jaučia klimato kaitą. Oro temperatūra nepaliaujamai kyla: nuo XX a. šeštojo dešimtmečio Viduržemio jūros pakrantėje ji pakilo daugiau kaip 2 °C ir prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos šoktelės dar 4 °C. Žalioji mūsų „žalios-mėlynos“ sutarties dalis susijusi su švaresniais Artimųjų Rytų energijos šaltiniais siekiant sumažinti klimatą keičiančią oro taršą.

Regione trūksta vandens ir ateityje jo stigs dar labiau. Klimato modeliai įspėja, kad iki šimtmečio baigos čia iškris 40 proc. mažiau kritulių. O kai vis dėlto lis, pils kaip iš kibiro, todėl gresia mirtini ir niokojantys potvyniai. Mėlynąja mūsų „žalios-mėlynos“ sutarties dalimi siekiama sausringą regioną aprūpinti saugiais vandens ištekliais.

2022 01 12 11:00
Spausdinti