Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


DIDŽIOJI REGRESIJA
Žlunganti pasaulinė ekonominė tvarka
The Economist
Shutterstock

Nebelikus globalizacijos, jos pasiges net kritikai

Balandžio pabaigoje Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) JAV 75-ą kartą iš eilės užblokavo, atrodytų, elementarų pasiūlymą užpildyti laisvas vietas komisijoje, priimančioje galutinius sprendimus šios organizacijos narių ginčuose. Šis atkaklus vetavimas tikriausiai skamba nesuprantamai, bet, paprastai kalbant, jis jau beveik penkerius metus neleidžia PPO atlikti savo paskirties. Šios organizacijos narės, pripažintos pažeidusios taisykles, gali paprasčiausiai apskųsti sprendimą komisijai, neveikiančiai dėl darbuotojų trūkumo. Apeliacijos kaupiasi, o nusižengimai nėra baudžiami. Prieš porą metų susirinkusios į kas dvejus metus vykstantį PPO aukščiausiojo lygio susitikimą organizacijos narės nusprendė, kad ginčų sprendimo mechanizmas turi pradėti veikti iki šių metų. To pasiekti nepavyko, tad šių metų pradžioje vykusiame paskutiniame aukščiausiojo lygio susitikime be jokios ironijos buvo nuspręsta „paspartinti diskusijas“.

Stringanti PPO veikla puikiai atspindi pasaulį, kuriame pamažu liaujasi veikti institucijos ir taisyklės, skirtos tarptautinei prekybai ir investicijoms skatinti. Nerimą keliančių antraščių galima paskaityti kasdien. ES, kuri, atrodytų, labiau nei kitos ekonominės jėgos remia laisvąją prekybą ir yra pasiryžusi mažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, ketina netrukus įvesti muitus kiniškoms elektrinėms transporto priemonėms. Balandį ES pareigūnai tirdami subsidijas atliko kratą stambios Kinijos saugumo įrangos gamintojos patalpose. JAV neseniai įvedė sankcijas daugiau kaip 300 subjektų, įskaitant kinų ir turkų, už paramą Rusijos ginkluotosioms pajėgoms.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 06 07 06:45
Spausdinti