Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS
A. Armonaitė: dėl JAV sankcijų įgyvendinimo reikia ieškoti ne kaltų, o sprendimų
BNS
BNS foto
A. Armonaitė.

Lietuva turi kuo skubiau ieškoti sprendimų, kaip įgyvendinti JAV įvestas sankcijas vienai didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų „Belaruskalij“, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Dabar yra labai daug aiškinimosi, kas, kaip, ką turėjo padaryti, kas ten kokius mokėjimus gavo. Šiandien svarbiausia, jog sankcijos būtų įgyvendintos. Jei JAV įvedė sankcijas, tranzitas eina per Lietuvą, Lietuva turi kuo skubiau ieškoti ne kaltų, o sprendimų, kaip tas sankcijas įgyvendinti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė.

„Nematau jokių galimybių, kad Lietuvai prašant Europoje, pasaulyje didesnių sankcijų režimui, kažkas galvotų ir turėtų viltį, jog čia, Lietuvoje, tyliai stumdys trąšų vagonus. Taip negali būti, reikia sprendimų ir įgyvendinti sankcijas kuo skubiau“, – kalbėjo ji.

Anot ministrės, Vyriausybė turėtų rinktis į posėdį, spręsti situaciją ir jei reikia, įpareigoti įmones nutraukti tranzitą.

„Paskui bus galima aiškintis, kaip kokia įmonė ar pareigūnas kažko nenuveikė, bet dabar reikia sprendimų“, – teigė ji.

Pasak A. Armonaitės, ketvirtadienį renkasi vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, kuri turėtų pradėti vertinti „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartį.

A. Armonaitė taip pat teigė, kad dėl situacijos norėtųsi daugiau paaiškinimų iš „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos.

„Lietuvos geležinkeliai“ trečiadienį pranešė, kad gruodį ir galbūt sausio pradžioje per Lietuvą į Klaipėdos uostą dar gabens „Belaruskalij“ trąšas, nes Baltarusijos bendrovė už šiuos krovinius atsiskaitė iš anksto.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“, ar šios paslaugos Baltarusijos įmonei bus teikiamos toliau, priklausys nuo sankcijų režimo, valstybės institucijų sprendimų bei bankų pozicijos, ar aptarnauti jos pavedimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 09 09:23
Spausdinti