Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
A. Armonaitė: galimas Rusijos atsakas dėl tranzito didelio poveikio neturėtų
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
A. Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia rimtai nevertinanti Rusijos grasinimų dėl sustabdyto dalies jos prekių tranzito per Lietuvą į Kaliningradą. Ministrės teigimu, Lietuva yra nepriklausoma nuo Rusijos, nes „neperka iš jos nei elektros, nei dujų“.

„Žinoma, kibernetinės atakos bendrai ir investicinei aplinkai nepadeda, bet mes, galima sakyti, esame pripratę prie tokių jų (Rusijos – BNS) veikimo būdų“, – pirmadienį po Lietuvos kosmoso sektoriaus pristatymo Vilniuje žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Ministrės teigimu, dėl sustabdyto tranzito Rusija gali spausti ne Lietuvą, o kitas Europos Sąjungos valstybes, pavyzdžiui Vokietiją.

„Ką galbūt galėtų daryti (Rusija – BNS) – tai spausti šalis, kurios yra labiau priklausomos nuo energijos resursų iš Rusijos, – Vokietiją ar kitas. Tačiau tokių tiesioginių ekonominių pasekmių mes nelabai matome, nes Lietuva neturi šiuo metu kažkokių reikšmingų ekonominių santykių (su Rusija – BNS), – sakė ministrė.

Nuo sekmadienio, pasibaigus penktojo Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai paketo pereinamajam laikotarpiui, tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą draudžiama gabenti rusiškos kilmės cementą, alkoholį ir kitus produktus.

Birželio 17-ąją įsigaliojo draudimas per ES teritoriją gabenti rusišką plieną ir juoduosius metalus, nuo rugpjūčio 10-osios nebebus galima vežti anglies ir kito kietojo iškastinio kuro, o nuo gruodžio 5 dienos – rusiškos naftos ir jos produktų.

Rusija paskelbė, kad tai priešiški ir vienašališki Lietuvos veiksmai bei Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, Rusijos informaciją vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 11 13:01
Spausdinti